avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contributii CAS pentru grupa II-a de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contributii CAS pentru grupa II-a de munca

Buna ziua
Stie cineva sa ma lamureasca asupra contributiei la CAS pe care trebuia sa o plateasca angajatorul, pentru grupa II-a de munca ?

Mai explicit : am citit ordinul 50/1990, 1223/1990 si etc., inclusiv legea 19/2000 dar ce nu stiu eu : Practic, angajatorul trebuia sa plateasca un CAS diferentiat pentru salariatii din grupa II-a inainte de 1990 ? dar dupa 1990 ?
Sau insusi faptul ca de ex. un sofer care a lucrat pe un santier de constructii-montaj, pe o autobasculanta cu un tonaj mare ( mai mult de 4 sau 10 tone), poate fi inclus in grupa II-a de munca?
Daca nu am fost destul de explicita, pot reveni cu amanunte.
Multumesc mult celor ce-mi vor raspunde si pentru toti vizitatorii acestui site, toate urarile de bine.
psiholog Olga Spiridon
Cel mai recent răspuns: Florescu Madalina , utilizator 10:05, 2 Aprilie 2013
Pentru ca perioada de grupa superioara de munca sa fie recunoscuta ca atare si luata in calculul stagiului de cotizare si a punctului de pensie trebuie sa fie platita contributia pentru acea grupa, de catre angajator.
CAS diferentiat pe grupa de munca se aplica de la 01.04.1992 cf Lg. 49/1992 care modifica si completeaza DECRET Nr. 389 din 11 octombrie 1972
cu privire la contribuţia pentru asigurările sociale de stat
*** Soferul in cauza, beneficiaza de incadrare in grupa II cf HG 1223/1990 - santier de constructii-montaj. Dupa data de 01.04.1992 , unitatea retinea din fondul de salarii CAS aferent grupei II si il vira.Daca pentru perioada anterioara datei de 01.04.1992, nu s-a retinut si virat CAS, nu se poate acorda grupa !
Din cate stiam eu, inainte de 1992, nu se platea CAS diferentiat, acordarea grupei a a 2a facandu-se in baza unei decizii interne in care erau stipulate: numele, functia, procentul in care s-a lucrat in grupa a 2a. Lucrurile s-au complicat dupa '92 cand se platea CAS diferentiat si era necesara si aceasta decizie interna. Odata cu legea 19/2000, avizul pentru conditii deosebite de munca se atribuie de catre ITM ,totodata platindu-se si CAS diferentiat.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
Ank27, utilizator
Buna ziua
Un salariat care se pensioneaza in 2013, a primit sporuri pentru grupa I si II de munca, insa unitatea nu este autorizata cu privire la grupele de munca. Il poate afecta acest lucru la reducerea varstei de pensionare? Stiu ca dapa 1 ian 2011 aceste grupe nu se mai acorda.

MUltumesc
Acele sporuri i se iau in calcul la stabilirea cuantumului pensiei ... in carnetul de munca este inscrisa perioada respectiva fiind munca in conditii speciale sau deosebite?

Alte discuții în legătură

Bună ziua, as dori sa știu dacă funcția de șef depozit poate ... ionut 2384 ionut 2384 Bună ziua, as dori sa știu dacă funcția de șef depozit poate beneficia de grupa a 2a de munca .Menționez că am lucrat intr un șantier dintr-o unitate ... (vezi toată discuția)
Casa de pensii contestă inregistrarea din carnetul de muncă Dan2016 Dan2016 Deși carnetul de muncă are explicit consemnată, autentificată si certificată mențiunea privind încadrarea în \"Grupa a II-a de muncă\", casa de pensii ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de pensie - perioada lucrata in grupa ii de munca nevalorificata Elenacristina Elenacristina Buna seara, am primit decizia privind acordarea pensiei de invaliditate (cod pensie N22) de 2 zile si nu inteleg de ce la calculul stagiului de cotizare in ... (vezi toată discuția)