avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionar pot plati contrib la pensie inca 2 ani?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionar pot plati contrib la pensie inca 2 ani?

buna ziua,
sunt pensionar de boala,am 54 de ani si am 33 de ani lucrati si as dori sa stiu daca as putea sa platesc contributia la pensie inca 2 ani pt a avea cotizatia de 35 de ani (sunt pensionar de gr 2)
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Emil Lasconi , Consilier juridic 13:14, 21 Aprilie 2010
Cand veti iesi la pensie limita de varsta, la cei 33 de ani de vechime vi se va lua in calcul si anii cat ati fost in pensie de invaliditate.
dar eu sunt deja pensionar de 4 ani in gradul 2 si as vrea sa mai platesc inca 2 ani contributia la pensie pt a avea 35 de ani.
pot sa platesc contributia la pensie chiar daca sunt pensionar deja?
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
daca ati avea dreptul la pensie limita varsta maine, vechimea dumneavoastra in munca va fi de 33 ani lucrati +4 ani de pensie gr. II = 37 ani total. Perioada cat stati in pensie de boala, este vechime in munca ! Daca vreti sa aveti o pensie limita varsta mai mare - si aveti bani - , puteti face un Contract de asigurare cu casa de pensii.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
Bruta, utilizator
Mergeti la Casa judeteana de pensii cu buletinul si cartea de munca si acolo o sa puteti incheia un contract in baza caruia puteti plati din mana diferenta pe care o doriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa terminarea somajului pot incheia un contract de asigurare sociala? brezan brezan Mai am 1 luna si mi se termina somajul. Am 52,4 ani si o vechime in campul muncii de 33 ani. As dori sa cotizez in continuare pana la 35 de ani vechime pt. ... (vezi toată discuția)
Cind pot sa ma pensionez baladorina baladorina Buna seara, revin cu intrebarea pusa acum doua zile: cind pot sa ma pensionez? Am 52 de ani, o vechime in munca de 16 ani, studii superioare de 5 ani.Pot sa ... (vezi toată discuția)
Daca am 60 ani manolescu matei manolescu matei daca inplinesc 60 ani in aceasta vara (iulie) si am vechime 33 ani neintrerupta,pot sa platesc diferenta de 2 ani ca sa pot esi la pensie anticipata (vezi toată discuția)