Am o nelamurire in legatura cu calcularea pensiei de la anticipata la limita de virsta, in anul 2005 tatal meu sa pensionat anticipat avind pina in prezent o pensie de 1019 ron, acum a primit decizia de limita virsta si in aceasta are calculat o pensie de 1094 ron.
CALCUL FISA ANTICIPATA:-stagiu complet de cotizare 32 ani si 4 luni
- total stagiu de cotizare realizat 39 ani /2luni/26zile
din care ;- sector stat -34ani/5luni/26zile
- grupa II( lg3/1997)---19ani/0luni/10zile
- conditii normale--- 15ani/5luni/16 zile
- stagiu aferent gr I si II----4ani / 9luni
-stagiu asimilat 1 an / 9 luni / 21 zile
- stagiu asimilat peste stagiu complet- 6 ani/10/luni/26zile
ASA ARATA DECIZIA DE ANTICIPATA - IAR CEA DE ACUM ARE DOUA DIFERENTE:( IN LOC DE STAGIU COMPLET DE COTIZARE 39ani/2luni/26zile - ESTE 41ani/0luni/17/zile----SI NU MAI APARE stagiu asimilat peste stagiu complet 6ani/10luni/21zile)
MA PUTETI AJUTA CU UN RASPUNS DACA ESTE CORECTA SUMA PE CARE AU DECISO SI CALCULUL PENSIEI DACA ESTE CEVA GRESIT ,DEOARECE AR TREBUI SA FAC CONTESTATIE SI NU STIU DACA SA INTRU IN HORA CU EI SAU NU.
MULTUMESC.
Pai este bine. Stagiul complet de cotizare este fix (prevazut in lege, in functie de data nasterii) si a ramas de 32 de ani si 4 luni. Stagiul realizat de cotizare a crescut, prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, de la 39 ani, 2 luni, 26 de zile la 41 ani si 17 zile (s-a adaugat exact 1 an, 9 luni si 21 zile care presupun ca este perioada de armata).
Nu exista "stagiu asimilat peste stagiu complet". Vreti sa spuneti "stagiul realizat peste stagiul complet", stagiu in functie de care se calculeaza procentul de diminuare pentru pensia anticipata partiala. Tatal dvs. a trecut la pensie pentru limita de varsta, diminuarea a fost eliminata, deci nu mai exista temei pentru ca in decizia de pensie sa apara stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare.
Nu stiu ce sa spun referitor la cuantumul drepturilor banesti , pentru ca se calculeaza in functie de contributia dansului pe toata perioada stagiului de cotizare.
Ceva nu-i in regula tinand cont ar fi putut sa se beneficieze de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu Noiembrie 2004, respectiv la implinirea varstei de 58 ani si 8 luni. , dupa calculele mele , conform legii pensiilor actualizata.
Ma intreb totusi ce inseamna sintagma "stagiu asimilat peste stagiu complet" , oare se referi la concentrari- acele perioade cand unii barbati erau chematii sa faca pregatire militara defi efectuasera stagiul militar obligatoriu?
Va sfatuiesc totusi sa solicitati o lamurire avizata din partera Casei de Pensii.