Pentru judecarea unei contestatii in anulare, este necesar intreg dosarul penal in care s-a pronuntat o HJ definitiva sau este suficient doar dosarul din recurs?
In situatia in care HJ definitiva a fost pronuntata de catre ICCJ (aceasta fiind instanta de recurs), impotriva sentintei pronuntate in contestatia in anulare care este instanta care va judeca apelul si apoi recursul? De asemenea, la judecarea apelului si a recursului impotriva sent. si dec. pronuntata in contestatia in anulare, se va atasa intreg dosarul prin care a fost solutionata cauza? Adica toate cele 3 dosare de la fond, apel si recurs?
Si in cazul ajutorului public judiciar dar si in cazul asistentei juridice obligatorii in materie penala, avocatul este platit de stat si este trimis de catre Barou (serviciu asistenta juridica); asa ca, nu cred ca are relevanta prea mare daca ne aflam sau nu sub incidenta dispozitiilor O.U.G. 51/2008.
Problema se pune daca respectivul beneficiaza sau nu de avocat din oficiu in aceasta faza.
Eu apreciez ca, in conditiile in care in fazele de fond, apel si recurs a beneficiat de avocat din oficiu (intrand sub incidenta art. 171, pt. 2, 3 si 4 C.p.p.) si in aceasta faza va beneficia de acelasi tratament.
In faza admisibilitatii in principiu nu se citeaza partile deci in acest caz nu vorbim de asistenta. Daca se dispune admiterea in principiu, se va acorda un termen si se vor cita partile, iar in aceasta faza se va numi un aparator din oficiu.
Contestatia in anulare face parte din faza de judecata (chiar daca este o cale extraordinara de atac) si pe cale de consecinta dispozitiile privind apararea obligatorie se aplica (evident daca sunt intrunite si restul conditiilor: arestat, pedeapsa mai mare de 5 ani, etc).