parintii bunicei mele au detinut mai multe terenuri extra si intravilane ,care dupa moartea acestora i-au revenit o parte bunicei si cealalta surorii ei prin dreptul de mostenitor ,dar nerealizand nici un act de proprietate.Mutandu-se in alt oras si nepasandu-i de acele terenuri nu a facut nici un pas in privinta obtinerii dreptului de proprietate asupra lor.La 1 an de la moartea bunicei am fost cu tatal meu la primaria orasului respectiv si in registrul agricol figura cu cateva pogoane,era si tatal meu trecut ca unic mostenitor,dar ni s-a spus ca [si confirmat in scris oficial] s-a reconstituit dreptul de proprietate si i sa dat surorii ei,deoarece nu s-a mai interesat nimeni vreme de 30 de ani.Intrebarea este daca mai putem obtine acele terenuri ,si pe cine sa dam in judecata?multumim.
Daca sora bunicii are toate terenurile trecute in titlul ei de proprietate puteti solicita instantei sa modifice acest titlu in sensul de a fi trecuti toti mostenitorii. ea este cea care trebuie chemata in judecata. Daca a obtinut hotarire judecatoreasca definitiva nu o mai puteti ataca si nici solicita la acest moment reconstituirea dreptului de proprietate
Daca sora bunicii are toate terenurile trecute in titlul ei de proprietate puteti solicita instantei sa modifice acest titlu in sensul de a fi trecuti toti mostenitorii. ea este cea care trebuie chemata in judecata. Daca a obtinut hotarire judecatoreasca definitiva nu o mai puteti ataca si nici solicita la acest moment reconstituirea dreptului de proprietate
daca nu exista hotarare judecatoreasca si doar titlul de proprietate emis pe numele surorii bunicii e Ok, puteti face demersurile
Daca bunica dvs/mostenitorii dansei, nu a cerut reconstituirea dreptului de proprietate pentru partea dansei, in baza legii 18/1991, 1/2000 sau 247/2005, nu cred ca mai puteti face nimic. La mai mult de 3 ani de la data emiterii TP nu se mai poate solicita decat nulitatea absoluta a acestuia, pentru motivele strict si limitativ enumerate in art. III la legea 169/1997 (iar cel cu trecutul inca a unui mostenitor pe TP intrucat acesta a uitat sa faca demersurile necesare in baza legii speciale la vremea potrivita, nu se afla printre ele).
Puteti solicita constatarea nulitatii absolute partiale a TP pentru partea care s-ar fi cuvenit bunicii dvs, respectiv mostenitorilor ei, in baza lit. a din art. III din legea 169/1997 - ca fiind reconstituit unei persoane fara drept, insa asta ar insemna doar "stergerea" respectivei suprafete din TP-ul deja emis, fara a se putea trece acest teren pe numele altui mostenitor).
Iata motivele pentru care se poate solicita nulitatea absoluta a unui TP:
Art. III. - (1) Sunt lovite de nulitate absolută, potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile aplicabile la data încheierii actului juridic, următoarele acte emise cu încălcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991:
a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor fizice care nu erau îndreptăţite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri;
b) actele de constituire a dreptului de proprietate pe terenurile agricole aflate în domeniul public sau privat al statului, ori în domeniul public al comunelor, oraşelor sau municipiilor;
c) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate în intravilanul localităţilor, pe terenurile revendicate de foştii proprietari, cu excepţia celor atribuite conform art. 23 din lege;
d) actele de constituire a dreptului de proprietate pe terenurile agricole constituite ca izlaz comunal;
e) actele de constituire a dreptului de proprietate, în condiţiile art. 20, în localităţile în care s-a aplicat cota de reducere prevăzută de lege;
f) actele de constituire a dreptului de proprietate, în condiţiile art. 20 şi în cazul în care în localitatea respectivă nu s-a constituit dreptul de proprietate persoanelor îndreptăţite de lege;
g) transferurile de terenuri dintr-o localitate în alta, efectuate cu încălcarea condiţiilor prevăzute de lege, în scopul ilicit de a spori prin aceasta valoarea terenului primit ca urmare a transferului;
h) actele de vânzare-cumpărare privind construcţiile afectate unei utilizări sociale sau culturale - case de locuit, creşe, grădiniţe, cantine, cămine culturale, sedii şi altele asemenea - ce au aparţinut cooperativelor agricole de producţie, cu încălcarea dispoziţiilor imperative prevăzute la ultimul alineat al art. 28 din lege.
dar cum pot afla daca sa emis hotarare de judecata?tatal meu primind prin posta o instiintare de la primarie, in urma cererii noastre prin care il anunta ca s-a reconstituit dreptul de proprietate cu numele surorii.