avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediere

Am urmatorul caz: firma se reorganizeaza, se schimba posturi si se micsoreaza salariile. Toate acestea sunt facute cu hotarare AGA si instiintare individuala. O angajata este gravida; i se propune schimbarea postului si micsorarea salariului. Aceasta refuza categoric si someaza firma sa dea o decizie care sa anuleze instiintarea. Intrebarea mea este: se poate disponibiliza aceasta persoana avand in vedere ca a refuzat postul?
Cel mai recent răspuns: anca.d , utilizator 09:32, 22 Aprilie 2010
Nu se poate disponibiliza baza legala care sta la baza sustineri mele este legea 53/2003 ART 59 Lit c , care spune :
ART59. Este interzisă concedierea salariatilor:
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunostintă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

Starea de graviditate nu interzice angajatorului sa-si reorganizeze activitatea astfel incat firma sa aibe rezulttate pozitive si salariatii o stabilitate a locului de munca.
Angajatorul, in cazul reorganizarii si restrangerii unor poasturi, si-a indeplinit obligatia de a oferi salariatului un alt loc de munca conform pregatirii si, in acest caz, tinand cont si de starea de graviditate. Refuzul salariatului ii da dreptul angajatorului sa procedeze la concediere. Oferta unui nou post se face inscris si se da un termen in care salariatul isi va exprima optiunea. Refuzul sau necomunicarea in termen duce la inceperea procedurii de concediere, preaviz 20 de zile lucratoare, plata drepturilor salariale la zi, plata unui salariu drept compensatie.
OUG 96/2003
Art.21 (3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierilor pe motive economice ce rezulta din desfiintarea postului ocupat de salariata, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii angajatorului, în conditiile legii.
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi disponibilizata daca...? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, se poate face o disponibilizare (sucursala bancii se desfiinteaza), daca sunt insarcinata si angajatorul stie de acest lucru? Nu ar trebui macar ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate Ginamariana Ginamariana Care sunt obligatiile bănești ale angajatorului, respectiv ale angajatei sau statului privitor la concediul de maternitate? O angajată m-a anuntat ... (vezi toată discuția)
Mă poate da afară de la muncă dacă sunt însărcinată în luna a 5-a? mă simt hărțuită din acest motiv tudoradriana84 tudoradriana84 Ma poate da afara de la serviciu daca sunt însărcinată in luna a 5-a? Mi s-a propus încheierea contractului de munca si trecerea pe o firmă de recrutare ... (vezi toată discuția)