O intrebare, va rog, la care nu mai stiu ce raspuns sa am!
In situatia in care intr-un contract colectiv de munca la nivelul unui grup de unitati s-au stipulat urmatoarele clauze
- contractul are valabilitate 1 an de la data inregistrarii la Ministerul Muncii (inregistrare 5 mai 2008, deci valabil pana la 5 mai 2009)
- contractul se prelungeste de drept cu 1 an dupa expirarea valabilitatii daca partile nu il reinnoiesc (prin urmare valabila pana la 5 mai 2010)
SI ACUM APARE NELAMURIREA
Potrivit OUG nr.1/2010 in cursul anului 2010 nu se pot negocia contracte colective de munca, DECI........ dupa data de 5 mai 2010 contractul colectiv care se aplica noua mai este valabil sau nu? mai am dreptul sa platesc drepturile salariale convenite in acel contract (avand in vedere ca sunt cateva sporuri acolo care acum , potrivit OUG 1/2010 se acorda sub forma compensatorie) ??????
Multumesc anticipat pentru raspunsuri
pai daca prelungirea expira in 5.05.2010 in ce baza sa mai fie prelungit?
puteti plati ce va doriti , in privat...doar ca nu mai sunteti obligat de contractul colectiv de munca
Buna ziua !
OUG 1/2010 , la rt. 10.spune " - In conformitate cu prevederile art. 30 din Legea-cadru nr. 330/2009, la stabilirea salariilor personalului bugetar incepand cu 1 ianuarie 2010 nu vor fi luate in considerare drepturi salariale stabilite prin contractele si acordurile colective si contracte individuale de munca incheiate cu nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare la data incheierii lor sau prin acte administrative emise cu incalcarea normelor in vigoare la data emiterii lor si care excedeaza prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009"
Deci ... sume tranzitorii cu caracter tranzitoriu cu 01.01.2010 , dupa parerea mea sporurile acordare dupa aceasta data in baza CCM sunt ilegale ...
@ av.antoanela OUG 1/2010 se refera la bugetari........
@ adrianmarin ma refeream la un CCM dupa data de 5 mai 2010. ramane valabil sau nu? Nu ma refeream la un CCM ce a fost incheiat perfect valabil si care acum este valabil......
se poate invoca in instanta neconstitutionalitatea articolului din OUG 1/2010 cu privire la anul 2010 in care nu se pot negocia CCM?
mai astept pareri, multumesc !
e vorba totusi de un prejudiciu de natura salariala................... !
Da. Puteti contesta in instanta prt ca va este incalcat dreptul al negociere.
Daca, sa zicem, partea salariala nu se mai poate negocia ptr ca trebuie sa va inscrieti in prevederile legale, se pot negocia alte drepturi, care nu sunt de natura salariala (de ex. zile de CO, etc)
Nu uitati ca in privinta drepturilor salariale exista si in Codul muncii (art. 157 (2)) ca sistemul de salarizare se stabileste prin lege. Or, legea 330 asta face.
@clio06 multumesc pentru raspuns. Da, poate fi luat in considerare raspunsul, dar..... spiritul meu critic nu-mi da pace, astfel ca apar urmatoarele nelamuriri:
Stim foarte bine ca Legea 330 inca nu se aplica, ci se aplica OUG 1/2010 care tocmai precizeaza ca ea este aplicabila pana la aplicarea Legii 330, ca ea este acum in vigoare pentru situatia tranzitorie.
In OUG este reglementata acordarea drepturilor salariale astfel ca printr-o interpretare per a contrario rezulta ca pot fi acordate drepturile salariale dintr-un CCM incheiat legal.
Chiar daca codul muncii reglementeaza ca sistemul de salarizare se stabileste prin lege, stim foarte bine ca un CCM valabil este legea partilor.
Acum apare nelamurirea !!!!
Daca CCM-ul dupa care lucrez eu isi inceteaza de drept efectele (prin clauzele inscrise in el) si OUG 1/2010 ne interzice negocierea altui CCM dupa care lucrez eu?
Precizez ca este vorba de FAIMOSUL invatamant, in consecinta nu ne putem raporta la alte CCM (national).
Desigur ati putea sa imi raspundeti ca am Legea cadru 330, insa asa cum aratam mai sus ea nu se aplica, ci OUG 1/2010 in care este reglementata posibilitatea acordarii sporurilor in suma compensatorie astfel incat ianuarie 2010 sa fie egal cu decembrie 2009. Pana acum asa am calculat salariile, dar dupa 05 mai ce fac?
Sincer nu stiu si credeti-ma ca in eventualitatea unei actiuni in justitie unitatea de invatamant este angajatorul pentru categoria de personal la care fac referire mai sus (personal didactic auxiliar si nedidactic) astfel incat prejudiciul salarial ar urma sa fie acoperit de catre angajator, mai exact de semnatarii statului de plata, adica de mine.
In plus si eu fac parte din categoria care ar putea fi afectata si nu cred ca as avea vreun castig de cauza in instanta dat fiind faptul ca nu pot intruni calitatea procesuala atat de reclamant cat si de parat.
Mai mult, va rog sa ma credeti ca sindicatele exact asta vor face, vor indemna angajatii la actiune in justitie. ....... Si chiar la greva....... cum bine stiti ca tocmai ce a fost astazi
Deci........ greu pentru mine
O seara buna tuturor