avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masina avariata parcare - cine plateste reparatia?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masina avariata parcare - cine plateste reparatia?

Buna ziua,

Masina mea a fost gasita in parcarea din spatele blocului, avariata usor in spate. O doamna care locuieste in blocul de deasupra locului respectiv mi-a povestit asa: cu o zi inainte, in jurul pranzului, un sofer a intrat in masina parcata in spatele meu, iar aceasta, din inertie, a lovit masina mea. Doamna spune ca soferul respectiv parea intr-o stare vizibila de ebrietate (lucru care nu cred ca mai este relevant, dupa 24 de ore). Dansa a reinut numarul masinii respective. O alta persoana spune ca a auzit impactul si a confirmat numarul respectiv. Am mers la Politie, am declarat acestea si mi s-a dat o autorizatie de reparatie si promisiunea ca voi primi un telefon "daca se mai afla ceva". Nimeni nu a reclamat/ recunoscut accidentul pana in acest moment. Intrebarea este cine plateste acum reparatia automobilului? Se face pe RCA-ul meu (nu am CASCO)? Si, in acest caz, anul urmator voi plati o polita RCA marita pe sistemul bonus/ malus, chiar daca nu am avut nici o vina in producerea avariei? Nu se poate face nimic pentru aflarea faptasului daca se cunoaste numarul masinii (asta pentru a verifica daca soferul respectiv avea RCA si poate suporta, dupa cum este normal, costurile reparatiei)? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: catalunia , utilizator 10:08, 22 Iunie 2010
Daca aveti martori si mai ales numarul masinii, se rezolva repede situatia la politie.Va veti repara masina pe RCA-ul celui vinovat. Incercati sa luati legatura cu proprietarul celeilalte masini implicate. Si inca un sfat: nu asteptati sa va sune politia. Insistati dvs. avand in vedere ca aveti un termen limitat de circulatie cu masina avariata.
Multumesc pentru raspuns. Despre masina cealalta nu am aflat nimic, ceea ce o cam scoate din discutie. In ceea ce priveste martorii, acestia trebuie sa mearga la Politie sa dea o declaratie sau cum se procedeaza (mai ales doamna care spune ca a vazut tot)? De obicei, cetateanul roman se cam fereste sa fie implicat in astfel de situatii, dar o sa incerc. Ma intreb, insa: este corecta pozitia politistului care a inregistrat accidentul? Nu ar trebui sa aiba obligatia (sau macar bunavointa) sa identifice conducatorul auto pe baza numarului masinii? Nu stiu daca este relevant, dar dimineata am fotografiat locul avariei, precum si urmele franelor si resturile de faruri sparte (probabil de la cealalta masina).
In termen de 30 zile de cand ati anuntat evenimentul,politia trebuie sa va anunte cu privire la identificarea celui care v-a lovit.Mai insistati.
Si ca raspuns:Firma de asigurari a vinovatului va despagubeste.
Mai insistati din cand in cand, prin vizite la politie. E mai sigur ca nu uita...

Pentru a-ti repara masina sunt 2 posibilitati:
-Pe RCA vinovatului cand va fi descoperit,
-Pe banii tai...

De cealalta masina implicata in accident, nu stii nimic? Acela are si pagube mai mari, deci e si mai interesat de gasirea vinovatului.
Daca numarul a fost corect retinut de catre martora(aceasta va da probabil si o declaratie in acest sens),nu aveti de ce sa va faceti probleme pentru ca vinovatul va fi descoperit si atunci se vor lamuri lucrurile.

Alte discuții în legătură

Vinovatul accidentului auto refuza sa-mi prezinte o copie rca jjwar jjwar Buna Ziua, Am fost implicat intr-un accident rutier cu daune materiale fara victime impreuna cu alti 2 soferi. Politia a constatat accidentul si a gasit ... (vezi toată discuția)
Accident cu avarii - 2 autoturisme simgi simgi Buna ziua, Pe 3 Feb, anul curent, am oprit la o trecere de pietoni, 2 persoane fiin angajate in trecere, din spate o dubita W, m-a lovit. Ambele masini au ... (vezi toată discuția)
Termen limita de depunere a plangerii in cazul unui accident rutier? maharvey maharvey pe data de 05.12.2008 am avut un accident soldat cu avarierea ambelor masini. pana la aceasta data politia nu a stabilit nimic. in cate zile pot depne ... (vezi toată discuția)