avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pana cand o viata amara?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pana cand o viata amara?

dupa problemele avute la fostul loc de munca..f multe abuzuri etc..situatia pare sa se repete iar..dar ce e de facut si cand o sa scapam si noi de astfel de probleme?
Mai concret in februarie m-am angajat iar sofer la o firma privata,am inceput sa dau concedii la ceilalti colegi.salariu micut dar aveam mare nevoie de bani si atunci parca nu gaseai nimic de munca.acum 2 saptamani am inceput sa-i dau concediu unui coleg care lucra pe un microbuz ce ducea dimineata muncitorii de la cta la cernavoda si ii aducea seara inapoi.dar plecai din garaj la 5.30 si te intorceai la 19.00..stiam ca omul era nemultumit de program..nici nu cred ca se mai intoarce dar si de faptul ca nici nu era platit in plus pt orele supl..sa iei acelasi salariu ca ceilati cand u vi la 5.30 si ei la 7.00,ei pleaca la 16.00 si u la 19.00.in fine,intr-o zi la santier (se lucra tot pt acelasi patron,un hotel la pescarie etc.)vine un baiat sa-l ajut sa dea cu amorsa pe niste lambriuri..initial m-am dus..da cand am vazut cate erau,vre-o cateva pachete de cateva zeci,dupa ce am dat cateva m-am plictisit si i-am dat pensula si am plecat (eram patit de la fostul loc unde nu ne lasau sa ne odihnim dupa ce ajungeam din cursa lunga si pusi la diverse activitati).dupa o zi sau doua,vine seful si zice,ma eu trebuie sa vb ceva cu tine.sti,tu nu esti numai sofer,esti muncitor..u cond 1.30 dim si 1.30 seara..restul pana la 8 trebuie sa mai faci si u ceva..sa mai uzi,sa mai faci curatenie pe aici,asa usor k nu te pun la betoane..dim dormi si u vre-o 2-3 ore da pe urma treci la treaba.
pe mine ma lua rasul,nu e om rau,dar stiind de exp trecuta..i-am si spus..in fine,zic da sefu,sa traiti.
Normal k am zis ca el si am facut ca mine..acuma din exp,patronii au si ei vina..dar colegii..cei ce accepta sunt cei mai vinovati..zic asta pt k cel ce era pe masina lucra aici si pe un carterpilar,mai facea un alta..fara sa castige nimic in plus..Asa era si dincolo..ceilalti lasau capul jos si dak era cineva care avea curaj sa spuna NU..va dati seama ce urma..pt ce mai este nomenclatorul de meserii si fisa postului?pt cine a introdus UE cardul digital si norma de lucru de 9 ore de condus?pt ce au amenzi asa mari pt incalcarea acestor norme?pt k noi astia mici si muncitori sa fim protejati..etc da ce ne facem cand romanu e destept si accepta sa lucreze non-stop numai k sa aibe de munk?eu sunt din fire mai artagos,ma cert..imi cer drepturile..dar te lupti cu morile de vant atata timp cat esti singur iar ceilalti lasa capul plecat.si stiu k atata timp cat noi toti nu luam atitudine la unison,nu e nici cea mai mik sansa k patronii sa inceteze abuzurile.acum eu ce sa fac,sa renunt la drepturile mele k toata lumea si sa las capul plecat?am vrut de a 2-a zi sa-mi depun demisia..dar pana la urma am zis k am mare nevoie de bani..si dak vrea sa ma dea afara..sa fak el primul pas..oricum o sa iau diagramele si fac copii la toate foile de parcurs..si le voi folosi de va fi nevoie..am ajuns sa creada ai mei k nu mai am chef d munk..de schimb joburile k pe ciorapi..la o luna de cand eram aici ma intrebau neancrezatori dak mai muncesc..pai cum sa mai ai chef de munk cand in romania de azi esti considerat argat si nu angajat?da,e cea mai buna comparatie,pt k numai ei faceau de toate si munceau zi lumina,fara libere etc.
Am exagerat eu cu ceva sau e doar crudul adevar?
Cel mai recent răspuns: lucian75 , utilizator 22:11, 25 Aprilie 2010
e adevarul dar nu e valabil peste tot..sunt si situatii inverse, cand patronul trebuie sa faca si munca angajatului nepasator care vine la serviciu ca sa aibe de unde pleca desi e destul de bine platit..ce sa va zic? peste tot sunt oameni si oameni
si k sa mai aduc un exemplu,sa nu fie carcotasi..in decembrie de voie de nevoie m-am dus sa ma angajez la o firma de microbuze cu toate k stiam k nu e prea roza situatia..da de..am zis sa incerc,sa vad situatia cu ochii mei.
Fac angajarea,iau bilete..vine prima zi de munk,ma trezesc la 04.00 sa iau masina de serviciu.ajung in garaj in jur de 24.00 !!!!! acuma asteapta sa vina patronul sa predai banii..stiti cu ce m-am ales dupa aproape 20 ore de munk?cu experienta mt..sa stai cu ochii pe sosea sa aduni calatorii de pe trotuar,si cu japk dak se poate..sa-i aduci bani cat mai multi patronului..
Iar patronul ce face in schimb?nu-ti da salariu fix cu toate k ai contract de munk..nici makr comision din vanzare..k de,e destept tare..iti pune un plafon de 160 bilete..care ar veni aproximativ 560 ron..si atentie,ce faci peste aceasta suma este castigul tau tau pt 20 ore de munk,adik peste 2 zile lucrate consecutiv.
Mai este oare nevoie sa spun k am facut doar vre-o 450 ron?am stat si m-am gandit..hai k e doar prima zi..poate a fost o zi mai proasta..poate dupa ceva timp vor fi mai multi bani..dar chiar si asa..100 ron in plus nu ar schimba cu nimic situatia,150 ron ar insemna k ti-ai platit mesele pe acea zi..200 ron k mai pleci si cu 50 ron in buzunar dupa 20 ore de munk.ne oprim aici nu?pt k deja e prea ridicula situatia..sau de plans?realitate sau SF?
Nu am mai pus la socoteala faptul k abonamentele nu se luau in considerare,si erau cam 100 pe zi,iarasi vre-o 300 ron intrati in buzunarele fara fund ale patronului.la un calcul sumar,dupa 20 ore de munk,dak realizai plafonul,patronul baga in buzunar 800 ron si tie iti spunea k n-are ce sa-ti dea pt k nu ti-ai scos banii..
Din pakte este iarasi doar crunta realitate a romanilor si romaniei zilelor noastre..
Ne plangem k o ducem tot mai rau,k avem astfel de guvernanti?da nu ne uitam la noi cum acceptam orice umilinta la locul de munk doar pt a avea un serviciu?oare dak am avea toti coloana vertikla si ne-am cere raspicat drepturile ar disparea acele locuri de munk?
Poate ar fi inutil sa mai spun k a 2-a zi m-am dus si am predat biletele si am pus pct acestui circ.
Pt mine,da ce ne facem cu ceilalti care accepta aceasta situatie?hai k cei mai vechi cunosc mai bine traseul etc,dar oare sunt indeajuns sa zicem 100 ron pt 20 ore de munk?sunti multi care lucreaza toata luna fara liber cu acest program infernal..pana unde se mai poate ajunge pt a castiga paine zilei de maine?
Ciudat,am ajuns iar la un cuvant spus in postul anterior si care spune multe..ARGAT
simt o mare amaraciune,ne plangem k o ducem rau de la revolutie incoace dar ne meritam soarta cu varf si indesat.unde sunt acei romani mandri si muncitori dar care erau si respectati la locul de munk?pt k pana acum de ceva timp nu am vazut decat umilinta,resemnare etc.
pe data de 1 mai se fac 3 luni de la angajare..implicit terminarea perioadei de proba...daca nu mai doreste sa-mi faca contract...pot beneficia de somaj?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protectia anagajatului byal3x byal3x Buna seara!!!Am si eu o nelamurire dak ma puteti ajuta vreau sa fac si eu o plangere privind drepturile anagajatului referitor la programul de lucru si la ... (vezi toată discuția)
Demisie vio_viorica vio_viorica buna seara!am si eu o prb:in noiembrie 2009 mi-am dat demisia de la o pizzerie deoarece patronul nu isi indeplinea obligatiile scrise in contract,deaorece nu ... (vezi toată discuția)
M-a scos datoare la magazinul unde lucrez Rosuzy Rosuzy Buna ziua! Lucrez la un magazin alimentar in schimburi cu o cumnata. O zi da, o zi nu, de la 7.00 la 19.00. Ne-a facut inventarul dupa 4 ani si ne-au scos ... (vezi toată discuția)