TERMENUL DE ACCEPTARE A SUCCESIUNII ESTE DE 6 LUNI !!!!!!!!!!!!!!
=D> Si la ce te ajuta daca stii asa? N-ai vazut care e trendul? cica acest termen nu se aplica si la descendenti sau ascendenti...:))
Off topic:Forzza STEAUA
termenul nu se aplica doar in cazurile mostenitorilor sezinari/nesezinari care fac efectiv acte de acceptare tacita, in toate celelalte cazuri consider ca trebuie manifestata vointa, inauntrul termenului de 6 luni, in sensul acceptarii sau renuntarii la mostenire....adica un descendent care a aflat de mostenire si nu posedeaza:D, tre sa opteze succesoral ca oricare alt mostenitor....
offtopic: hai dinamo!:)
Romy, pe bune, daca tot esti consilier juridic, tine-te de topicurile de comerciale.
1. DESCHIDEREA MOSTENIRII este data MORTII celui care lasa mostenirea!
2. 6 LUNI TERMEN DE ACCEPTARE este valabil pentru toti: descendenti, ascendenti, legatari, most legali etc.; este un termen in care se consolideaza acceptarea most sau se desfiinteaza titlul de mostenitor!!!
Mostenitorii sezinari au dreptul de a intra in fapt in posesia mostenirii fara a avea un certificat de mostenitor; astfel, daca eu sunt legatar universal si fiul autoarei mele vrea sa intre in posesia casei, eu nu-i pot legal interzice asta caci el are un drept legal si nu-i mai este necesar un certificat de mostenitor pentru a poseda mostenirea. El insa, avand in vedere ca eu nu sunt mostenitor sezinar, imi poate bloca intrarea in posesie, astfel ca, pentru a accepta mostenirea eu trebuie sa fac o acceptare expresa la notar. Asta inseamna sezinar, nu spune legea pentru sezinari ca ei sunt acceptanti de drept ai mostenirii. De altfel, vreau si eu un text legal care spune ca prescriptia nu curge in contra sezinarilor... Prescriptia curge impotriva tuturor daca nu exista mentiune EXPRESA in lege. 700 prevede forta majora doar ca motiv de prelungire a termenului de 6 luni si... nu este forta majora faptul ca esti sezinar, nu?
In practica am eliminat fiu de la mostenire in favoarea unui nepot de sora!!! Fiul a fost declarat ca fiind strain de mostenire intrucat nu acceptase in termenul legal. Mai mult, chiar notarul poate constata lipsa ori existenta acestei acceptari, in certificatul de most exista o rubrica in care sunt consemnati renuntatorii (cu declaratiile notariale) si alta unde sunt consemnati strainii de succesiune prin neacceptare conform art. 700 Cod civil.
3. Data deschiderii succesiunii este cea la care a murit fiecare dintre cei 2 care lasa mostenirea, nu poate fi una singura (vezi 1). Nici masa succesorala nu este aceeasi, dupa tata raman doar 1/2 din bunurile facute cu mama in timpul casatoriei, dupa mama ele sunt in intregime in masa succesorala (exemplu). Poate fi insa o singura data de deschidere a celor 2 proceduri succesorale, ceea ce e cu totul altceva.
Esti sigur ca n-ai citit asta in Morometii?:)) Glumesc si nu sunt mandru de asta. M-am chinuit o gramada sa-i explic asta. Deja ma simt mai bine ca nu numai eu stiu aceste lucruri. Asa este.;)
Succesiune
dislexic
Mama a 3 frati a decedat in data de 01.10.2005, lasand mostenire o casa cu gradina - 700mp.
La 01.03.2007 au fost platite impozitul, lumina etc doar de catre ... (vezi toată discuția)
Paradox
teoma
Sa zicem ca ramai mostenitor (ca descendent direct ) al cuiva care-ti lasa numai datorii, si nu te intereseaza sa preiei aceasta mostenire.
Daca nu refuzi ... (vezi toată discuția)