Sunt divortata de fostul meu sot din noiembrie 2008.Copilul mi-a fost incredintat mie spre crestere iar instanta a hotarat ca tatal sa plateasca o pensie lunara de intretinere a minorului de 150 lei.La data divortului acesta era angajat ca administrator la propria firma.Imediat dupa divort a renuntat la acest servici,legal nemaifiind angajat nicaieri pana in prezent.Nu mi-a trimis banii pt intretinerea copilului doar 4 luni, acum se scuza de mai bine de un an ca nu are loc de munca si venituri deci nu are de unde plati.Acum am aflat ca vrea sa paraseasca tara.Cum il pot obliga sa plateasca pensia de intretinere daca nu are servici si mai si pleaca din tara? Dati-mi va rog un sfat
Puteti face plangere la politie pentru neplata pensiei de intretinere, conf. art. 305 (c) cod penal:
c) neplata cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Cu hotararea prin care vi s-a stabilit pensia de intretinere merggeti
la un executor judecatoresc
care-l poate executa pe bunurile fostului sot pentru recuperarea pensiei de intretinere neplatita.
Va recomand sa formulati si actiune in instanta pentru majorarea pensiei de intretinere pt ca este prea mica.
Daca fostul sot nu lucreaza, pensia se va stabili la venitul nimic pe economie.