avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Poate intrerupe sau suspenda cursul prescriptiei ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Poate intrerupe sau suspenda cursul prescriptiei exctinctive o actiune in somatie de plata?

In cadrul unei societati comerciale unde activez, am intampinat urmatoarea problema:
-creditoarea avea de recuperat o datorie de aproximativ 5.000 Euro;
-am depus o actiune in somatie de plata prevazuta de OG5/2001, care insa dupa mai multe termene si tergiversari din partea avocatului debitoarei (pe nume Catalin Popescu din cadrul Baroului Tulcea), a fost respinsa irevocabil;
-mentionez ca ma aflu inlauntrul termenul de prescriptie general de 3 ani;
-trebuie sa merg pe o actiune in pretentii prevazuta de Codul Civil la art. 1068?
-pot depune si o cerere de deschidere a procedurii insolventei prevazuta de art. 31 din Legea 85/2006?
-mai exista o alta cale prin care pot recupera debitul?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Diana Gratianu , Avocat 00:20, 25 Aprilie 2010
Va multumesc in legatura cu "valoarea prag" pentru care se poate depune cererea pentru deschiderea procedurii insolventei.
Insa cu intreruperea prescriptiei nu sunt de acord, poate ma ajutati tot Dvs. si in problema asta.
Anume in Decretul 167/1958 la Art. 16 sunt prevazute cazurile intreruperii prescriptiei cu mentiunea ca: "Prescriptia nu este intrerupta, daca s-a pronuntat incetarea procesului, daca cererea de chemare in judecata sau executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat, ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea."
Acestea fiind spuse, nu sunt de acord cu opinia Dvs. si va rog sa analizati si ultima conditie prevazuta la Art. 16 din Decretul 167/1958,
Va multumesc
Cererea de chemare in judecata intrerupe(nu suspenda ) prescriptia extinctiva ( indiferent de calea utilizata in vederea recuperarii debitului ).
:offtopic:
Nu mai faceti referire la persoanele implicate in proces.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Aprilie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
procmarci a scris:

zxf a scris:

aveti grija insa si la motivarea instantei in procesul care tocmai s-a incheiat , sa nu ceara avocatul apararii puterea lucrului deja judecat si sa pierdeti din start si in pretentii
Total gresit, ordonanta privind somatia de plata nu are autoritate de lucru judecat cu privire la fondul raporturilor juridice dintre parti, acestea putand alege oricand calea dreptului comun.

aveti perfecta dreptate ma gandeam la una si am scris altceva , ma gandeam ca avocatul apararii in functie de motivarea instantei care s-a exprimat pe somatia de plata , ii va fii mult mai usor sa castige si pe baza dreptului comun

sunt si eu o boboaca la admin. publica asa ca va rog , scuzati greseala ( din greseli invata omul , de acum sigur nu o sa uit nicodata acest lucru) multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Aprilie 2010
ContSters140111, utilizator
insa introducerea unei cereri de chemare in judecata nu intrerupe prescriptia "daca s-a pronuntat incetarea procesului, daca cererea de chemare in judecata sau executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat, ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea. " - art. 16 teza finala din decretul 167

prin urmare somatia de care vorbeati, respinsa fiind, nu a intrerupt prescriptia si trebuie sa fiti atent la termen astfel incat interpretarea pe care ati dat-o (cosminculea) este corecta.

Va multumesc frumos d-le avocat George!
Dilema asta o aveam de doua zile si acum am inteles ca interpretarea pe care am dat-o textului este corecta!
De asemenea multumesc tututuror care au postat pe forum la subiectul deschis de mine.
Va urez un weekend placut si toate cele bune!

Alte discuții în legătură

Intrerupere termen prescriere adrian22 adrian22 Exista o creanta de aprox. 2 ani de zile. Creditorul cheama in judecata pe debitor pe procedura insolventei, dar cererea ii este respinsa in urma intampinarii ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie adriannn adriannn Buna ziua. Termenul de prescriptie de 3 ani poate fi intrerupt doar prin introducerea unei cereri de chemare in judecata, sau este necesar ca cererea sa fie ... (vezi toată discuția)
In cat timp se prescrie o factura ?? seller seller Avem d eplatit o factura , dar nu suntem de acord cu acest lucru . Exista posibilitate asa nu o platim daca cel care a emis-o nu ne da in judecata? cat timp ... (vezi toată discuția)