avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Fila cec declarata pierduta in momentul prezentarii ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Fila cec declarata pierduta in momentul prezentarii spre decontare

In urma unei intelegeri nescrise firma x elibereaza catre o persoana fizica ( eu) o fila cec in alb, doar semnata, ca garantie pentru comisioanele ce urmau a fi primite in urma contractelor derulate de mine in beneficiul firmei x. Mentionez de asemenea ca eram angajat al firmei x cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Dupa mai bine de un an, intrucat firma respectiva nu mi-a achitat aceste comisioane, am prezentat fila cec la banca mea pentru decontare. Dupa 4 zile aflu ca fila cec a fost refuzata total la plata de banca firmei x pe motiv ca a fost declarata pierduta,furata,deteriorata. Dupa acest raspuns am facut unele sapaturi si am aflat ca fila cec a fost intradevar declarata ca fiind furata dar dupa data prezentarii la banca. Mai exact cecul a avut data scadenta pe 19.04.2010 (este si daata prezentarii la banca) si a fost declarata pierduta pe 20.04.2010 . Ba mai mult de atat am verificat firma x la CIP pe data de 23.04,2010 si este curata ca lacrima. CE MA SFATUITI SA FAC IN ACEST CAZ ??? AM VREO SANSA DACA MERG MAI DEPARTE? Mai precizez ca fila cec a stat la mine mai bine de un an fara sa o declare cineva pierduta si ca nu mai lucrez la firma respectiva din DECEMBRIE 2009.
Cel mai recent răspuns: ContSters102066 , utilizator 12:41, 24 Aprilie 2010
Din postare rezulta ca NU aveati nici un document din care sa rezulta ca ati primit "garantie" ca in cazul in care nu va incasati comisioanele (nu ati precizat sunt contabilizate in societate pe registrele/conturile speciale sau doar intr-un caiet) sa introduceti la plata fila ce cu suma pe care o apreciati ca v-ar fi datorata de societate.
In cazul in care nu aveti contract in acest sens si mai mult dovada ca va fost data in pastrare ca garantie, sa nu va treziti cu plingere penala pentru furtul filei cec din cadrul societatii.
Cine a dat scadenta cecului?
Cine a completat fila cec si in ce temei?
ati notificat societatea cu privire la sumele pe care vi le datoreaza?
Ati notificat societatea ca veti introduce la plata fila cec mentionand suma si scadenta?

Simplul fapt ca fla e semnata si stampilata nu e relevant pentru IUP pentru savarsirea de ifractiunii privind legea cecului, iar despre inselaciune nici nu poate fi vorba.
Intradevar nu am nimic scris in acest sens. Insa pot dovedi plata comisioanelor pana la un moment dat. Calculele comisioanelor erau trimisepe email de catre conducerea societatii iar banii erau virati intr-un cont de card deschis de societatea respectiva odata cu salariul. Intelegerea, desi verbala, era clara. Toate contractelke derulate de mine erau comisionate cu un procent din profit.Timp de 3 ani s-au platit relativ regulat asa cum v-am expus mai sus. Problema a aparut in cadrul unui contract de valoare foarte mare in care si profitul si implicit comisionul erau deasemenea f mari. Dupa ce au taraganat o perioada plata comisionului pentru platile partiale din contract am hotarat sa-mi dau demisia, Pentru a ma convinge sa raman totusi in firma (interesul era mare intrucat daca plecam eu atunci riscau sa nu finalizeze contractul) am ajuns la intelegerea cu fila cec, urmand sa-mi deschid eu un PFA si sa incheiem un contract...lucru care nu s-a intamplat. Dupa cum v-am spus in postarea anterioara cecul a stat la mine mai mult de 1 an. Daca il furam nu sesizau acest lucru timp de un an? Cecul a fost completat de mine cu data scadenta si contul. restul datelor fiind completate de emitent.
Adica impreuna cu societatea ( la mica intelegere) ati incasat sume pentru care NU ati achitat impozitul pentru veniturile realizate, Nu ati declarat faptul ca ati realizat aceste venituri.

Faptul ca au reclamat pierderea/furtul filei cec dupa introducerea la plata e ok. Adica doar atunci au sesizat lipsa acesteia la momentul in care s-a introdus la plata, avand in vedere inexistenta unui contract intre societate si dvs ca si beneficiar al filei cec, societatea se poate indrepta impotriva dumneavostra prin depunerea unei plingeri penale.

Imprejurarea faptului ca NU puteti face dovada faptului ca vi s-a predat de buna voie fila cec, ca ati depus o fila cec spre incasare fara sa aveti dreptul, ca sunteti de rea credinta si etc... trebuie toate aceste aspecte si nu numai sa le dovediti dvs in cazul in care veti fi cercetat.

Faptul ca sunteti evazionisti - societatea si dumneavoastra este alt aspect care rezulta din postare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fila cec pierduta alina_pmi alina_pmi buna ziua am si eu o problema am eliberat o fila cec in alb (nu are nici beneficiarul trecut) unei firme cu care urma sa colaboram si firma respectiva ma tot ... (vezi toată discuția)
Cec si bilete la ordin Cent Cent Un furnizor mi-a comunicat prin curier (fara sa semnez de primire) ca va folosi fila CEC garantie Marti 10.03.2009 cu suma de aferenta unui contract ce a avut ... (vezi toată discuția)
Fila cec garantie bianca09 bianca09 Buna ziua, Lucrez la o societate de transport international care in urma cu 2 ani a incheiat un contract cu o firma din Austria pentru recuperare TVA ... (vezi toată discuția)