avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract de inchiriere drepturi chirias
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract de inchiriere drepturi chirias

Detin in inchiriere un spatiu comercial, inchiriat acum 5 ani,cu prelungire in fiecara an,propietarul, persoana juridica cu multe spatii comerciale in toata tara,intrebarea mea este urmatoarea:care sunt drepturile mele la expirarea contractului si in ce mod poate fi atacat refuzul propietarului de a prelungi contractul de inchiriere ,bazat fiind pe o oferta mai buna. va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:07, 3 Martie 2007
Imi pot da cu parerea, dar trebuie sa intelegi ca toate parerile, oricat de profesionisti ar fi cei care ti le-ar da, vor fi ca un mers prin ceata: cum sa-ti spunem ce drepturi ai in conformitate cu un contract pe care nu il cunoastem???

Este posibil sa-ti cerem sa ne dai cateva informatii despre prevederile din el, dar s-ar putea sa fie altele care sa dea peste cap interpretarea noastra...
Du-te cu el la un avocat sau jurist si-ti va spune. Cere o opinie legala doar, nu costa foarte mult daca tu crezi ca merita diferenta de bani pe care ti-ar cere-o in plus...
Oricum, scrie si tu cine a facut contractul (a fost elaborat de proprietar sau de cineva din partea ta), ce prevederi ai la drepturile chiriasului...

In principiu, daca nu ai stabilit ca iti revin niste drepturi datorita perioadei mari in care ati colaborat etc, legea nu-ti da nici un drept de preemptiune sau de lata natura; de aceea totul depinde de ceea ce scrie in contract.
Daca in afara unei clauze seci de genul: "prezentul contract poate fi prelungit prin acodul scris al partilor contractante" sau alt asemenea stereotip, nu s-a prevazut in contrcat vreo alta clauza interesanta sub aspectul prelungirii, atunci proprietarul nici macar nu e obligat sa-si motiveze refuzul....si cu atat mai putin sa-l puteti ataca.
iar daca la capitolul :incetarea contractului e trecuta clauza denuntarea unilaterala de catre locator cu un preaviz de 30 de zile;cu alte cuvinte inainte de incheierea contractului, aceasta nu poate fi atacata sub forma unei clauze abuzive?la noi in tara chiar nu exista o lege a protectei chiriasilor?este vorba de o societate de inchirieri spatii comerciale apartinand grupului BROADHOST INVESTMENT cu sediul in Cipru multumesc
suzit200, clauza nu e abuziva (nu cred ca te-a obligat nimeni sa semnezi contractul.....); mai mult, denuntarea unilaterala e prevazuta de lege.
Exista legi - Lg. 114/1996, OUG 40/1999, CODUL CIVIL., da' ele mai trebui asi citite...B-)
si daca demonstrezi ca acel contract este identic cu al tuturor chiriasilor,fiind impus de la centru,ce negociere este,iar in legea193/2000 scrie:Art. 4. - (1) O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.
(2) O clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului ;eu ce sa mai inteleg?

Alte discuții în legătură

Solutie amiabila esalonare plati sysyica sysyica In vederea recuperarii unei datorii pe care societatea o are catre X, si care a fost cesionata catre Y, societatea a fost anuntata ca este posibila o solutie ... (vezi toată discuția)
Clauze abuzive in contract vival vival Buna ziua, Se pot denunta clauzele abuzive dintr-un contract semnat? Exista un forum superior care poate superviza anumite articole dintr-un contract? Unul ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu banca bulg1 bulg1 care sunt taxele abuzive impuse de banci,cum si daca pot fi recuperate si daca da,care ar fi durata procedurii(cat dureaza procesul) pana la recuperare (vezi toată discuția)