care sunt taxele abuzive impuse de banci,cum si daca pot fi recuperate si daca da,care ar fi durata procedurii(cat dureaza procesul) pana la recuperare
Trebuie sa stiti ca este vorba de clauze abuzive ... si nu taxe abuzive..
Aceste clauze sunt cuprinse in contractul incheiat cu banca de catre debitor. Trebuie identificate in fiecare contract, depind de la banca la banca.
In ceea ce priveste durata procesului, aceasta depinde foarte mult de gradul de incarcare cu dosare al fiecarei instante. Nu exista prevazut in vreo norma legala, o limitare a duratei unui proces.
Durata unui proces poate fi de la 1-2 luni pana la 1-2 ani, iar in unele cazuri chiar mai mult. Asta numai daca ne raportam la judecarea in fond. Fara sa mai calculam caile de atac: apel si recurs.
Motivele pentru care puteti actiona in instanta banca pot fi:
- clauzele abuzive privind comisionul de acordare a creditului
- comisionul de administrare
- comisionul de urmarire a riscurilor
- dobanda contractuala care este formata din marja fixa stabilita si EURIBOR (rata dobanzilor la care bancile europene se imprumuta intre ele in euro) sau ROBOR (rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele)
- cauze referitoare la garantii suplimentare.
Este de interes pentru dvs. sa cititi si Legea nr 193/2000:
Extras: Art. 4
1) O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrare cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.
(2) O clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitatea consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv.
(3) Faptul ca anumite aspecte ale clauzelor contractuale sau numai una dintre clauze a fost negociata direct cu consumatorul nu exclude aplicarea prevederilor prezentei legi pentru restul contractului, in cazul in care o evaluare globala a contractului evidentiaza ca acesta a fost prestabilit unilateral de profesionist. Daca un profesionist pretinde ca o clauza standard preformulata a fost negociata direct cu consumatorul, este de datoria lui sa prezinte probe in acest sens.
In functie de conventia de credit incheiata, numai dupa studierea acesteia, avocatul va poate indruma asupra strategiei de urmat in instanta.
Trebuie sa mai cunoasteti faptul ca numai sumele pe ultimii 3 ani (achitate pentru clauzele constatate ca fiind abuzive) se restituie.
In momentul de fata exista si procese colective, sustinute de case de avocatura sau ANPC.
Clauza abuziva
robertnelu
Intr-un contract de prestari servicii, se pot interpreta ca ar fi abuzive aceste clauze ?
-Durata: \"pana la realizarea scopului urmarit de parti in ... (vezi toată discuția)