Salut! Intrebarea mea este: o mama care a nascut la 7.12.2005 si termina facultatea de stat, la zi, cu examen de licenta, in luna mai 2007, are dreptul la indemnizatie din momentul absolvirii pana copilul face doi ani?
Va multumesc pt promptitudine!
Dar... 1. Sunteti de acord cu interpretarea mea privind legea?
2.Cu un avocat care nu crede in sansa de castig, cum e al meu, ce sanse am?
3. Ce sanse credeti ca am daca ma reprezint singur?
Sper sa mai vorbim!
OUG 148/2005 (art 1 alin 2). spune ca:
"Cele 12 luni pot fi constituite si din perioade in care persoanele...
(lit. d) - au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii in CONDITIILE prev la art 38 alin 1 din L19/2000 (care ESTE IN VIGOARE)
CONDITIA pusa in art 38 alin 1 din Legea 19/2000 (conditia absolvirii) S-A IMPLINIT ceea ce inseamna ca in mod retroactiv trebuie sa-mi fie recunoscute drepturile (adica dreptul de a-mi asimilata acesta perioada cu stagiu de cotizare, stagiu de care este legata indemnizatia in cauza)
Mai departe
Art 10 din OUG 148/2005 prevde ca:
Drepturile prevazute de prezenta ordonanta SE CUVIN si SE PLATESC
(lit d) - "de la data depunerii cererii pentru toate celelalte situatii..."
Motivati cererea in acest fel si o depuneti la Primarie. Primaria este obligata sa o inainteze la directia teritoriala de munca. Termenul de solutionare este de 15 zile de la data inregistrarii prin decizie de admitere sau respingere emisa de directorul executiv. Decizia trebuie sa va fie comunicata in termen de 5 yile lucratoare de la data emiterii. Impotriva deciziei se poate face contestatie potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004
Obtinerea indemnizatiei este conditionata de absolvirea facultatii si se plateste beneficiarei din momentul absolvirii (ceea ce echivaleaza cu obtinerea diplomei de licenta, ceea ce inseamna luna iulie 2007). Copilul am inteles ca va implini 2 ani in luna decembrie 2007 deci puteti obtine indemnizatia pentru cresterea copilului din luna iulie pana in luna decembrie a acestui an, nu si retroactiv. Daca s-ar acorda retroactiv (pe perioada studentiei) nu si-ar mai avea rostul conditia de absolvire a facultatii.