avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... varsta de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

varsta de pensionare

Buna seara, as dori sa ma ajutati cu o informatie pentru tatal meu.
Doresc sa aflu daca se poate pensiona pana la sf anului 2010.
Este nascut in 30.08.1951, are peste 36 de ani de munca cotizati, dintre care:

- 8 ani si 3 luni gr.II de munca 100 % cf. Ordin 50 / 90 anexa 2 pct. 24 ;
-16 ani si 3 luni gr. I - a de munca 50 % cf.Ord.50 / 90 ,repub .94. art.3 anexa 1 pct.25 ;
La care se adauga :
- armata 1 an si 5 luni
- disponibilizat cf. O.U.G. nr. 8 /2003 ; 1 an si 11 luni

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: sconosciuta , utilizator 09:30, 17 Mai 2010
Nu poate beneficia de pensie anul acesta.
Ca date generale, un barbat nascut in 1951 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 65 de ani; stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Conform actualei legislatii, tatal dvs. poate beneficia de pensie anticipata partiala atunci cand va implini 60 de ani si de pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini 61 de ani si 6 luni, varsta standard de pensionare fiind redusa cu 3 ani si 6 luni pentru activitatea lucrata in grupe de munca.
Va multumesc pentru raspuns
Lucrand 16 ani de grupa I cu timp 50% , realizeaza 8 ani cu timp 100%.
Conf Anexa 3 si Art. 167^1/ Legea nr. 19/2000 - Legea pensiilor, la un stagiu de cotizare de 8 ani in grupa I, reducerea vârstei standard de pensionare este de 4 ani si 10 luni, urmand sa i se deschida dreptul la pensie limita de varsta cu data de 30.08.2010.
@sconosciuta

Raspunsul corect este cel pe care l-ati primit de la colegul meu, Bruta.
Buna seara, va rog sa-mi comunicati pentru tatal meu, daca pentru intocmirea dosarului de iesire la pensie pentru limita de varsta, mai este necesara adeverinta cu ani lucrati in grupe (grupa I si grupa II), avand in vedere ca anii de grupa lucrati pana la data de 1.04.2001 sunt trecuti deja in carnetul de munca.

Va multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensie? anca_nicu anca_nicu Tatal meu e nascut in august 1953. A fost incadrat in grupa a II-a din 5.07.1971-16.06.1073 dupa care 11 luni si 11 zile armata si revine la serviciu din ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata lilly11a lilly11a Daca o persoana a lucrat timp de 12 ani in grupa a 2 de munca, in procent de 70%, dar fara diminuarea varstei de pensionare, perioada respectiva se ... (vezi toată discuția)
Dosar de pensionare jordy23 jordy23 Buna seara. Doresc sa va adresez o intrebare cu speranta ca ne puteti ajuta. Tatal meu a depus recent o cerere pentru pensionare dar a fost respinsa Va pot da ... (vezi toată discuția)