Se ia in considerare acea perioada la stabilirea vechimii in munca pentru pensionarea anticipata.
12 ani lucrati in grupa a II-a in procent de 70% ar insemna 8 ani si 5 luni lucrati in grupa a II-a in procent de 100% ... in acest caz:
a) daca este de sex masculin poate beneficia de :
Pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 ani;
Pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 60 ani;
Pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, la implinirea varstei de 63 ani si 6 luni
- daca este nascut in ianuarie
b) daca este de sex feminin poate beneficia de:
Pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 59 ani si 8 luni;
Pensie anticipata la implinirea varstei de 54 ani si 8 luni - daca este nascuta in ianuarie
Pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, la implinirea varstei de 58 ani si 2 luni.
- daca este nascuta in ianuarie
1. In vederea deschiderii dreptului la pensie anticipata si la pensie anticipata partiala, stagiul complet de cotizare cuprinde si sporul acordat in baza legislatiei anterioare (art. 14 din Legea nr. 3/1977) pentru activitati desfasurate in grupa I si II de munca, pana la data de 01.04.2001.
Concret, pentru fiecare an implinit lucrat in grupa II de munca se adauga stagiului realizat cate 3 luni.
2. Procentul de diminuare se calculeaza pentru fiecare luna de anticipare si este prevazut in tabelul 2 al art. 50 din Legea nr. 19/2000.
Pentru a primi un raspuns cat mai corect, trebuia sa ne dati data de nastere a doamnei; de asemenea, nu putem sa facem abstractie de perioada lucrata in grupa II de munca, intrucat nu putem oferi variante ale datei/varstei cand doamna ar putea beneficia de pensie anticipata partiala fara sa tinem cont de sporul aratat la pct. 1.
3. In cazul pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, nu se valorifica perioadele asimilate, respectiv perioada in care a fost satisfacut stagiul militar si perioada in care au fost urmate cursuri universitare.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Buna ziua, va supun atentiei urmatoarea situatie:
- tatal meu (nascut in 1948) a iesit la pensie anticipat
- a primi tprima plata in mai 2009
- stagiu de cotizare realizat 37 ani, 1 luni si 18 zile
- varsta la data pensionarii - 60,2 ani
- penalizare 4,4 ani pt anticipare (18,20%)
Am trimis in aprilie catre Casa de Pensii Arges, 6 adeverinte pentru Grupa II-a de munca si diferite sporuri. A lucrat 21 de ani in Gr. II-a in procent de 100%, am facut calculul si rezulta 5,2 ani deci, cu 1,2 ani peste perioada cu care este penalizat pt anticipare(4,4ani).
Intrebarea este: se poate solicita iesirea la pensie pentru limita de varsta avand in vedera ca se completeaza perioada de 4,4 ani cu cea rezultand din calcului Gr.II-a de munca (5,2ani) ? Daca "DA", trebuie facut vreun demers special sau se va regla acest lucru odata cu recalcularea ?
PS. Mentionez ca am trimis adeverintele pt recalculare din 14.apr.2009 si nu am primit nici un raspuns. Am contactat telefonic Casa de Pensii Arges si, am primit justificari de gen:" s-au virusat calculatoarele si nu se poate face recalcularea...poate luna viitoare sau cel mai sigur peste doua luni"
va multumesc
1. Reveniti, va rog, cu urmatoarele completari:
-data nasterii tatalui dvs., respectiv precizati si luna;
-stagiul realizat al tatalui dvs., deci vechimea totala in munca, nu stagiul realizat scris in decizia de pensie.
Ceea ce ma intereseaza este daca cei 37 ani, 1 luni si 18 zile i-ati scris din decizia de pensie sau rezulta din carnetul de munca.
-ce mentiuni apar in carnetul de munca in legatura cu cei 21 de ani lucrati in grupa II de munca.
2. Sporul de 5 ani si 3 luni pentru activitatea desfasurata in grupa II de munca se adauga stagiului realizat, nu celor 4,4 ani perioada de anticipare.
Practic, aceasta perioada, care se calculeaza si in functie de stagiul standard de cotizare, "acopera" perioada pana la implinirea varstei standard de pensionare.
Practic, procentul de diminuare are rolul de a "sanctiona" neindeplinirea uneia dintre cele doua conditii obligatorii pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, respectiv varsta standard de pensionare prevazuta de lege.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
1.Data nasterii: 22-sept.1948
vechime totala: 20.11.1971 - 16.02.2009
nu apar mentiuni in carnetul de munca cu privire la Gr. II-a, pt toate am obtinut adeverite grupa/sporuri de la fostele intreprinderi
2.Mai am o intrebare: cand pot cere buletinul de calcul al pensiei pt a putea verifica daca a fost facut calculul corect ? Trebuie sa astept sa primesc noua decizie cu recalcularea ? Am intrebat la Casa de Pensii Arges si, mi s-a spus ca noua decizie o pot primii si dupa 2-3 luni de la recalcularea propriu-zisa...
ps. in cat timp trebuie sa se faca recalcularea, stiam ca in 1 luna de la depunerea documentelor...eu am depus din aprilie ?
va multumesc