avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... idemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

idemnizatie crestere copil

Lucrez in invatamant din anul 2006 ca profesor suplinitor calificat. Contractul de munca mi-a fost reinnoit in fiecare an la data de 1 septembrie.
Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in jurul datei de 17septembrie 2010.
Precizez ca pe data de 31 august 2010 mi se termina contractul de munca urmand in urma unui examen sa fiu din nou incadrata de la 1 septembrie 2010.
Intrebarea mea este:
Daca eu nu voi reusi, in urma concursului, sa ocup un post in invatamant din septembrie 2010, voi beneficia de idemnizatia pentru cresterea copilului de 85%, sau nu?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:42, 26 Aprilie 2010
la nastere treb sa aveti 12 luni neintrerupte
Desi este de preferat sa obtineti o noua incadrare, cred ca nu trebuie sa fiti ingrijorata prea tare pentru ca puteti indeplinii conditiile.

Astfel, potrivit alin. (4) al art. 98 din Legea pensiilor beneficiati drepturile prevazute la alin. (1) lit. d) (adica concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului) asiguratii sistemului public care au realizat, in conditiile art. 37 si/sau in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 38, un stagiu de cotizare de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.

Daca din nefericire nu veti obtine un nou post, va recomand sa va faceti dosarul pentru somaj pentru a avea caliatea de asigurat.

Va urez succes de 2 ori!
1. Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC, trebuie ca in ultimul an anterior nasterii copilului, timp de 12 luni, sa aveti realizate venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
In speta, este vorba despre perioada 17 sept 2009 - 17 sept 2010.

2. Puteti intra in somaj, deoarece temeiul de drept al incetarii c.i.m. - art.56 lit.j C.mun. - va da dreptul sa beneficiati de somaj. Perioada de somaj se ia in considerare la calculul celor 12 luni.

3. Potrivit art.28 alin.2 din OUG nr.148/2000, pe data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă se abrogă prevederile referitoare la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, cuprinse la art. 98, 99, 121, 122, 123, 125, 125^1, 129 şi 138 din Legea nr. 19/2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, şi cele ale art. 79 alin. (4) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Maternitate bella_s02 bella_s02 am lucrat din ianuarie 2009 pana pe 3octombrie 2009 daca imi platesc la stat pot beneficia de idemnizatia pentru cresterea copilului (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil iulyca iulyca buna, sunt iulia si am o intrebare. Am fost angajata in invatamant din februarie 2011 pana in iunie 2011. In lunile iulie si august am avut o intrerupere de ... (vezi toată discuția)
Dreptul la prenatal !!! Neuken_cs16 Neuken_cs16 Buna ziua !!! Ma intereseaza sa stiu daca poate beneficia eu sau sotia de idemnizatia pt crestere a copilului. Mentionez ca trebuie sa nasca la inceputul lunii ... (vezi toată discuția)