avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitie intracomunitara
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitie intracomunitara

Daca am achitat un avans pentru o achizitie de bunuri din Germania, dar furnizorul nu a emis factura ci am la baza numai contractul, eram obligata sa fac autofacturare sau furnizorul era obligat sa emita factura?Ce baza legala este, intrucat cei de la Finante nu stiau sigur cum se procedeaza, dar au spus ca trebuie trecuta in 390 pentru a evita penalizarile in caz de nedepunere.Toata treba s-a efectuat in cursul lunii martie.
Cel mai recent răspuns: Oranina Dumitru , Contabil 13:04, 26 Aprilie 2010
teo.madalina a scris:

Daca am achitat un avans pentru o achizitie de bunuri din Germania, dar furnizorul nu a emis factura ci am la baza numai contractul, eram obligata sa fac autofacturare sau furnizorul era obligat sa emita factura?Ce baza legala este, intrucat cei de la Finante nu stiau sigur cum se procedeaza, dar au spus ca trebuie trecuta in 390 pentru a evita penalizarile in caz de nedepunere.Toata treba s-a efectuat in cursul lunii martie.

In cazul in care nu sunteti in posesia facturii de avans sunt obligati sa va autofacturati in termen de 15 zile de la finele lunii in care s-a platit avansul.
Baza legala:

" Art. 155 indice1. - (1) Persoana impozabilă sau persoana juridică neimpozabilă, obligată la plata taxei în condiţiile art. 150 alin. (2) - (4) şi (6) şi ale art. 151, trebuie să autofactureze operaţiunile respective până cel mai târziu în a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, în cazul în care persoana respectivă nu se află în posesia facturii emise de furnizor/prestator.
(2) Persoana impozabilă sau persoana juridică neimpozabilă, obligată la plata taxei în condiţiile art. 150 alin. (2) - (4) şi (6), trebuie să autofactureze suma avansurilor plătite în legătură cu operaţiunile respective cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a plătit avansurile, în cazul în care persoana respectivă nu se află în posesia facturii emise de furnizor/prestator, cu excepţia situaţiei în care faptul generator de taxă a intervenit în aceeaşi lună, caz în care sunt aplicabile prevederile alin. (1). "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 390 LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA In cursul lunii se achita o factura proforma penrtru importul unor piese de aschimb pentru niste utilaje. Dupa achitare se primeste marfa, dar fara factura. ... (vezi toată discuția)
Avans achizitie intracomunitara pe baza de factura proforma-decl.390 ContSters86219 ContSters86219 Intrebare: Un furnizor din Uniunea Europeana (Germania) nu livreaza un utilaj agricol comandat, decat in conditiile achitarii unui avans (in cazul nostru 10% ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii intracomunitare Camelia Serban Camelia Serban Se declara in VIES avansurile la pestarile de servicii intracomunitare . (vezi toată discuția)