avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general avans achizitie intracomunitara pe baza de factura ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

avans achizitie intracomunitara pe baza de factura proforma-decl.390

Intrebare: Un furnizor din Uniunea Europeana (Germania) nu livreaza un utilaj agricol comandat, decat in conditiile achitarii unui avans (in cazul nostru 10% din valoarea utilajului). De asemenea, pentru aceasta plata furnizorul nu emite factura fiscala de avans (plata s-a efectuat in baza unei facturi proforme).
Am discutat cu acest furnizor si mi-a comunicat ca va emite factura finala fiscala in luna aprilie pe toata valoarea utilajului, cand voi achita si diferenta de 90%. Nu vor sa intocmeasca factura fiscala pentru suma platita in avans. Ei vor declara la final, la livrarea utilajului, toata suma ca livrare intracomunitara.

Pentru suma achitata in avans pe baza facturii proforme trebuie sa depun declaratia 390?Trebuie sa intocmesc autofactura?
Este gresit daca depun declaratia 390 la final cand furnizorul imi va transmite factura fiscala, pentru intreaga valoare a utilajului si in acest caz valoarea declarata de mine va coincide cu valoarea declarata de furnizor..?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 09:33, 7 Februarie 2012
va rog frumos...nu stie nimeni?
Trebuie sa intocmiti autofactura pt avans pina in 15 luna urmatoare platii (daca pina atunci nu sinteti in posesia fact de vanas sau a fact finale) si sa declarati in 390 in luna urmatoare platii avansului.

Art 155.1
(2) Persoana impozabilă sau persoana juridică neimpozabilă, obligată la plata taxei în condiţiile art. 150 alin. (2) - (4) şi (6), trebuie să autofactureze suma avansurilor plătite în legătură cu operaţiunile respective cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a plătit avansurile, în cazul în care persoana respectivă nu se află în posesia facturii emise de furnizor/prestator, cu excepţia situaţiei în care faptul generator de taxă a intervenit în aceeaşi lună, caz în care sunt aplicabile prevederile alin. (1).

(3) La primirea facturii privind operaţiunile prevăzute la alin. (1) şi (2), persoana impozabilă sau persoana juridică neimpozabilă va înscrie pe factură o referire la autofacturare, iar pe autofactură, o referire la factură.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura proforma intracomunitara triscaucarmen triscaucarmen As vrea sa stiu daca, o factura proforma intracomunitara de achitare a unui avans pentru un utilaj, se declara in declaratia 390?Precizez ca este factura ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA In cursul lunii se achita o factura proforma penrtru importul unor piese de aschimb pentru niste utilaje. Dupa achitare se primeste marfa, dar fara factura. ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara corny39 corny39 Am primit pe 03.06.2011 o factura proforma reprezentand avans (30% din valoare) a unui utilaj ce urmeaza sa-l primesc si platesc in luna octombrie 2011. Cand ... (vezi toată discuția)