Am primit pe 03.06.2011 o factura proforma reprezentand avans (30% din valoare) a unui utilaj ce urmeaza sa-l primesc si platesc in luna octombrie 2011. Cand este exigibila achizitia, o pot declara acum sauu...
daca nu intrati in posesia facturii de avans, pana pe data de 15 iulie 2011, cel tarziu, trebuie sa emiteti o autofactura si sa declarati operatiunea in 390, in functie de data facturii/autofacturii.
TVA-ul este exigibil in momentul primirii facturii de avans, pe care intr-adevar ar trebui sa o primiti cel tarziu pana lde 15 iulie 2011 pentru a o declara in declaratia 390 (termenul declaratiei fiin
E de vazut daca factura ce ati primit-o este intr-adevar o factura proforma sau dimpotriva este o factura de avans. De ce spuneti ca factura este proforma: se mentioneaza expres acest lucru pe ea?
Aceeasi problema o am si eu cu factura proforma.Asa mi s-a spus de catre furnizorul
din Italia ca nu este o factura de avans ci una proforma si nu stiu care sunt implicatiile acestui lucru.Dupa o discutie la finante se pare ca aceasta factura "de avans" duce automat la schimbarea perioadei de declarare a tva
da, achizitia intracomunitara de bunuri schimba perioada fiscala.
pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care ati platit avansul, erati obligata sa emiteti o autofactura si sa evidentiati operatiunea in decl. 390.
de ex.: avans platit in 25 mai 2011, autofactura pe data de 12 iunie 2011 si raportare in decl. 390 a lunii iunie, cu termen de depunere 15 iulie, depunere decl. 092 in primele 5 zile din iulie si platitor de tva lunar incepand cu luna iulie 2011.