avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA se declara in 390 facturile de avans
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

se declara in 390 facturile de avans

Am urmatoarea situatie: o factura de avans piese ( furnizor din Austria)- pe care am si platit-o. Locul livrarii nu este specificat in contract ( in acest moment nu stiu daca se va livra in UE sau nu). Am vorbit cu furnizorul si el nu declara avansurile in declaratia recapitulativa privind achizitiile/livrarile intracomunitare.
Credeti ca eu trebuie sa fac 4426=4427 si sa declar in 390 sau nu?
Parerea mea a fost ca nu, dar am obtinut si o parere conform careia trebuie sa declar, deoarece TVA-ul este exigibil la data platii facturii.

Va multumesc mult,
Mariana
Cel mai recent răspuns: vlad.aurelia , utilizator 08:57, 23 Iunie 2011
Va trebui sa intocmiti autofactura pana cel tarziu data de 15 a lunii urmatoare intervenirii exigibilitatii (data platii, daca aceasta s-a realizat inaintea livrarii prestarii serviciului). Declarati in 390 in baza autofacturii.
Va rog daca se poate,am o intrebare urgenta:
Am o factura de avans pentru un mijloc fix, emisa in Italia,urmind ca mf.
sa fie livrat peste 2 luni.Factura este datata 27.04.2011 dar mi-a fost trimisa abia acum pe email.Trebuia s-o declar in 390?
pana pe data de 15 mai trebuia sa emiteti autofactura si sa raportati in decl. 390 pana pe data de 15 iunie.

banuiesc ca avansul a fost platit in aprilie.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
xerxes, utilizator
Avansul a fost platit pe 17 mai 2011 si factura originala inca nu a venit ci doar o copie pe email.In situatia in care firma italiana este de acord sa refaca factura ,cu ce data ar trebui facuta ca sa sa ma incadrez in termen?
Revin asupra mesajului si mai adaug faptul ca factura emisa pe 27 aprilie 2011 este o factura proforma.Schimba acest lucru datele problemei?si in ce sens#-o

Am revenit
Cei de la asistenta contribuabili mi-au spus acum ca factura de avans trebuie declarata in 390 si implicit in 300 si schimba si perioada de declarare a tva de la trimestru la luna .Asta pentru cei care se vor mai lovi de o asemenea situatie.
Ramine de vazut daca partea italiana va modifica data facturii pentru ca altfel trebuie sa platesc 2% din valoarea facturii pentru nedeclarare in termen.
Va rog daca are cineva completari de facut sau sugestii ,astept.Multumesc tuturor celor care isi fac putin timp pentru a ne lamuri cu diverse aspecte asupra multitudinii de probleme cu care ne confruntam.
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2011
vlad.aurelia, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii 390, 300 gabon gabon Buna ziua, Am o mare rugaminte sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea situatie. In 18.12.2009 am platit avans pentru o achizitie de bunuri intracomunitare, in ... (vezi toată discuția)
390 vies Nicoletamaria Nicoletamaria buna ziua1 am o factura din Germania emisa pe 29.01.2010 am platit pe 15.01.2010 in baza unei fact proforme emisa la 15.01.2010. marfa a sosit pe ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie intracomunitara vioop vioop Un platitor de tva face o achizitie din Spania pentru un dispozitiv . Cum va primi factura stiind ca furnizorul este platitor de tva? El este obligat sa ... (vezi toată discuția)