avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitie servicii din Anglia (intracomunitare?)
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitie servicii din Anglia (intracomunitare?)

In luna Mai 2012 am platit online un serviciu de publicare de aplicatii pentru smartphone-uri. Furnizorul se afla in Londra, Anglia.
Acesta inca nu mi-a emis o factura, tot ce am este dovada platii efectuate emisa de catre PayPal (prin intermediul acestuia s-a efectuat plata).

Dupa cate am inteles, aceasta achizitie se considera a fi o achizitie intracomunitara si ca trebuia sa depun formularul 092 pana pe data de 5 Iunie 2012 (cel putin pentru achizitiile de bunuri). Cum eu nu am primit nici pana acum factura de la furnizorul de servicii, ce ar trebui sa fac?

Am urmatoarele intrebari:
1. Trebuia sa depun formularul 092 pana in 5 Iunie 2012 chiar si fara a avea dovada achizitiei de la furnizor (adica factura)?
2. Achizitiile intracomunitare de servicii sunt tratate diferit de achizitiile de bunuri? Care este diferenta?
3. Daca trebuia sa depun formularul 092 pana in 5 Iunie 2012 si nu am facut-o, care este valoarea amenzii care mi se va da? Trebuie sa astept sa imi trimita ei notificarea pentru amenda?
4. Daca nu exista un contract intre mine si furnizor, si nu am datele lui fiscale (de exemplu codul TVA), operatiunea este considerata legala?
5. Daca cardul de pe care s-a efectuat plata este emis pentru firma, dar are utilizator administratorul firmei, plata efectuata se considera ca facut in numele firmei sau in numele utilizatorului card-ului?

Cum firma este inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari cu cateva zile inainte de efectuarea achizitiei, banuiesc ca nu exista o problema si la acest capitol (depunerea cererii a fost facuta pe data de 11 Mai 2012, decizia trebuia ridicata pe data de 15 Mai 2012, dar a fost ridicata pe data de 16 Mai 2012, iar achizitia efectuata pe data de 16 Mai 2012). In decizia de privind inscrierea in ROI spune ca inregistrarea in ROI produce efecte incepand cu data comunicarii prezentei decizii, potrivit art.45 din OG nr.92/2003, deci achizitia ar trebui sa fie considerata corecta/legala.
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
drbarbu, utilizator
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 20:41, 14 Iunie 2012
achizitia de servicii intracomunitare nu schimba perioada fiscala, asa ca nu trebuie sa va faceti probleme din aceasta cauza.
codul fiscal nu precizeaza cu exactitate cand intervine exigibilitatea pentru achizitiile intracomunitare de servicii.
daca ar fi sa aplicam prevederile referitoare la achizitiile intracomunitare de bunuri, exigibilitatea unei achizitii intraconunitare de servicii intervine în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator.
asadar maine fiind data de 15 veti emite o autofactura, conform art. 155, alin 4 din codul fiscal, iar operatiunea o veti raporta in decl. 390 vies aferenta lunii iunie, pana pe data de 25 iulie (problema ar fi sa aveti datele prestatorului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avans achizitie intracomunitara cordos22 cordos22 Buna seara, Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns? In 31.03.2015, am efectuat o plata in avans pentru o achizitie intracomunitara a unui utilaj din Italia, ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 ioanaep ioanaep Buna ziua, In Noiembrie 2010 a luat fiinta societatea noastra, iar intrebarea mea este daca declaratia 390 se depune lunar sau trimestrial in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Factura achizitii intracomunitare decl.300 si 390. bogdan1955 bogdan1955 Firma platitoare de TVA,din Romania,inregistrata in ROI,face o achizitie intracomunitara-masina folosita-(nu intra in categoria second-hand)din Olanda,dela o ... (vezi toată discuția)