avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... sulta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

sulta

Buna ziua! As avea nevoie de un sfat. In urma divortului sotul trebuie sa imi plateasca o sulta lunara, in euro . problema e ca niciodata nu mi-a platit la valoarea oficiala, ci mai mica,asa cum a considerat el ,iar de 2 luni nu mi a mai platit deloc (desi in hotararea judecatoreasca scrie ca daca face asta pot sa il execut). in plus nu a platit niciodata pensie alimentara copiilor (nu am cerut noi, am cautat sa ne intelegem si el le- a dat o perioada niste bani, dar ff putin in raport cu cistigurile lui) dar de 1 an, respectv 6 luni nu a mai platit nimic (amandoi sunt studenti si au sub 25 de ani). pot sa fac ceva? dar penal se poate face ceva? daca am o infirmitate care imi afecteaza viata conteaza? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 15:18, 26 Aprilie 2010
Chiar dvs ati raspuns singura!
Treceti la executare silita!
Investiti hotararea judecatoreasca cu formula executorie in conditiile C.pr.civ
si mergeti la un executor pentru a incepe executarea!
Daca nu reusiti sa gasiti o solutie amiabila, apelati la serviciile unui executor judecatoresc!
1. Pentru nplata sultei puteti cere executarea silita si plata diferentelor de curs, precum si plata oricaror alte daune provocate prin nerespectarea termenelor, daune-interese, dezdaunari, inclusiv plata cheltuielilor de judecata;
2. Pentru plata pensiei de intretinere trebuie sa introduceti o actiune in instanta; plata acesteia se stabileste de la data introducerii actiunii.
3. Fara existenta unei hotarari judecatoresti de stabilire a obligatiei de plata a pensiei de intretinere, se poate vorbi numai de o actiune penala in temeiul art.305 lit.b C.pen., respectiv neindeplinirea cu rea credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege. Este vorba de obligatia stabilita de art. 86 C.fam., intre parinti si copii (dar in anumite conditii si intre sot si sotie, bunici si nepoti etc.). Pentru a se putea stabili daca fapta reprezinta infractiune, respectiv intruneste elementele constitutive ale infractiunii (vinovatie, pericol social), ar trebui sa consultati u avocat care sa studieze in detaliuu speta dvs. Si faptul ca aveti o infirmitate poate conta la stabilirea existentei obligatiei sotului la intretinerea dvs.
Dupa obtinerea unei hotarari jud. definitive, neplata pensiei de intretinere, cu rea credinta, timp de doua luni constituie infractiunea prev. de lit. c a aceluiasi articol.
Cu intelegere,
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara in fct de salarul minim RAMOnaBC RAMOnaBC nelamurirea mea este urmatoarea: instanta a hotarat plata pensiei in suma fixa 150 lei..pe atunci fostul sot avea loc de munca.din martie 2008 nu mai lucreaza ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Adina popa Adina popa Fostul meu sot a primit hotararea judecatoreasca pentru a plati pensia alimentara copilor de cand am inaintat divortul dar nu vrea sa plateasca ce pot face (vezi toată discuția)
Pensie alimentara gregh gregh Buna ziua. In curind imi va expira si ultima sursa de venit care este ajutorul de somaj. Intrebarea mea este cum procedez cu pensia alimentara datorata ... (vezi toată discuția)