avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara in fct de salarul minim
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara in fct de salarul minim

nelamurirea mea este urmatoarea: instanta a hotarat plata pensiei in suma fixa 150 lei..pe atunci fostul sot avea loc de munca.din martie 2008 nu mai lucreaza cu contract de munca si nu a mai platit pensia pe motiv ca nu lucreaza si nu are de unde.la un proces de abandon....o sa fie obligat sa plateasca 25%din sal minim pe ec....dar de unde plateste????e doar o diferenta de vreo 20 lei fata de cat trebuie sa plateasca acum.si daca iar ramane restant...iar trebuie sa dovedesc ca e rea credinta???
nu mai inteleg...nu are acum 150 lei pt ca nu are loc de munca,de unde are 25% din sal.min pe ec????zic si eu nu are...ca are der e ffff greu sa dovedesc ca lucreaza la negru,nu?:)
Cel mai recent răspuns: RAMOnaBC , utilizator 20:32, 4 Noiembrie 2009
E problema lui de unde plateste , legea il obliga la plata pensiei si se aplica la salariul minim cand nu are venituri.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
Avocat Irina Carmen Cristea, Avocat
multumesc frumos...inca ceva...ma avantajeaza cumva intr-un proces de abandon,faptul ca are fixata o suma fix 150 lei...si nu procent din salar?
Puteti depunde o noua cerere de majorare a pensiei de intretinere raportat la venitul lui net .

Abandonul de familie este o infractiune grava, prevazuta in art. 305 din Codul Penal. Multi o comit cu usurinta, fie din nestiinta, fie cu vadita rea-intentie. Abandonul de familie, ca infractiune, consta in:
parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l (pe cel pe care are obligatia sa il intretina) la suferinte fizice sau morale;
neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;
neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
Prima situatie prevazuta de Codul Penal, parasirea implica o actiune de indepartare de la domiciliu a celui obligat la intretinere, iar alungarea presupune, dimpotriva indepartarea de catre faptuitor a celui indreptatit la intretinere, de la domiciliul sau. Lasarea fara ajutor implica din partea celui obligat la intretinere o atitudine de pasivitate; acesta nu pleaca de la domiciliu si nici nu il indeparteaza de la domiciliu pe cel indreptatit la intretinere ci, continuand sa stea impreuna, nu ii furnizeaza mijloacele de trai necesare.
da stiu asta.l-am dat la politie pt neplata pensiei,pt ca nu a platit-o de 1 an si jumatate.tot de atunci el nu mai are loc de munca ...desii lucreaza la negru.nu prea am sanse sa dovedesc asta in instanta....de-asta intreb..ma avantajeaza pe mine faptul ca suma stabilita (in 2007) este suma fixa?
Faptul ca pensia de intretinere a fost stabilita in suma fixa nu este nici avantaj, nici dezavantaj. este pensia stabilita de instanta pe care fostul sot trebuie sa o achite lunar pentru minora. Neplata acestei pensii cu rea credinta timp de 2 luni, constituie infractiunea de abandon de familie.
Daca fostul sot este apt de munca, acesta are obligatia sa achite aceasta pensie....

Alte discuții în legătură

Majorare pensie de intretinere - nedumerire ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! As avea si eu o nelamurire... Pe scurt: In urma cu mai bine de un an s-a pronuntat sentinta de divort intre mine si ex-sotul meu. Printre ... (vezi toată discuția)
Rog ajutor urgent cu un sfat pensie alimentara LUMI1971 LUMI1971 Fostul sot are sa-mi achite pensia alimentara pe 7 luni consecutive.Pe motiv ca nu are loc de munca nu vrea sa mi-o plateasca.In urma procesului de partaj l-am ... (vezi toată discuția)
Nelamuri sentinta VintilaC VintilaC In ian 2019 am depus actele pt divort. In iulie 2019 s_a dat o sentinta in care scrie: \"Exexutorie de drept de la pronuntare, cu privire la capetele de cerere ... (vezi toată discuția)