avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ROG AJUTOR URGENT CU UN SFAT PENSIE ALIMENTARA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ROG AJUTOR URGENT CU UN SFAT PENSIE ALIMENTARA

Fostul sot are sa-mi achite pensia alimentara pe 7 luni consecutive.Pe motiv ca nu are loc de munca nu vrea sa mi-o plateasca.In urma procesului de partaj l-am despagubit cu suma de 29.000 lei.Poate constitui neplata cu rea credinta a pensiei alimentare ,faptul ca nu o plateste din aceasta suma?Poate fi trimis in instanta pe acest motiv?Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: LUMI1971 , utilizator 11:08, 5 Ianuarie 2011
Din moment ce nu are loc de munca,nu poate fi pus sub acuzare pentru infractiunea de abandon de familie.Sentinta de divort prin care fostul dvs.sot este obligat sa plateasca pensia de intretinere stipuleaza ca aceasta este retinuta din veniturile sale nete (licite).Din moment ce nu are loc de munca,nu poate fi obligat sa plateasca.Textul infractiunii de abandon de familie se refera la neplata a doua luni consecutiv,cu rea credinta,or aceasta rea credinta se refera la existenta unor venituri licite si refuzul sotului de a plati.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
andymaurul, utilizator
In instanta nu, dar puteti formula plangere la polite pentru infractiunea prevazuta si condamnata de art. Art. 305 Abandonul de familie
...
c) neplata cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Obligatia de plata pensie alimentara este una mandatorie. Faptul ca nu v-a platit, il puteti actiona in instanta sau va puteti prezenta impreuna la un mediator. Putem specula ca nu va achita deoarece aveti dvs o sulta la el de 29.000 lei. Dar obligatia dvs catre el nu se poate compensa cu drepturile copilului dvs.
Actiunea in instanta se poate denumi obligatie de a face - plata pensie alimentara. Ceea ce tatii nu inteleg din aceasta pensie este ca aceste sume nu sunt pentru mame ci pentru copii lor insisi. Insa moralitatea este mult scazuta si orgoliile intotdeauna nasca conflicte de acest gen.

Sfatul meu este fie discutati cu el despre posibilitatea ajungerii la un acord de mediere (mediere care este mult mai putin costisitoare si mult mult mult mai scurta ca un proces in instanta care se poate intinde pe 2 ani) fie, extrem, il actionati in instanta pentru drepturile minorului.

Este o situatie urata pentru mama, care, in final, afecteaza si viata copilului, dar, din pacate, este cat se poate de reala si "la moda".

Mult succes!
Neplata cu rea credinta sa constituit dupa 2 luni,deschideti un nou proces doar in cazul in care a fost obligat la plata sumei lunare ,aceasta fapta constituie abandon de familie si se pedepseste cu inchisoarea
puteti executa silit pensia restanta, mai ales ca , teoretic, aveti de unde executa. mergeti la un executor judecatoresc

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Executare silita pensie intretinere copil gigelas gigelas Daca sotul,care trebuie sa plateasca pensia de intretinere pt.copil,nu are niciun fel de venit,nici bunuri pe numele lui,cum se poate totusi executa ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie alimentara 2013 OVYBUB OVYBUB Buna ziua. Un vecin este dat in judecata pentru neplata de pensie alimentara.Instanta la obligat sa dea 200 ron pe luna pensie alimentara dar el nu a avut ... (vezi toată discuția)