Fostul sot are sa-mi achite pensia alimentara pe 7 luni consecutive.Pe motiv ca nu are loc de munca nu vrea sa mi-o plateasca.In urma procesului de partaj l-am despagubit cu suma de 29.000 lei.Poate constitui neplata cu rea credinta a pensiei alimentare ,faptul ca nu o plateste din aceasta suma?Poate fi trimis in instanta pe acest motiv?Multumesc anticipat!
Din moment ce nu are loc de munca,nu poate fi pus sub acuzare pentru infractiunea de abandon de familie.Sentinta de divort prin care fostul dvs.sot este obligat sa plateasca pensia de intretinere stipuleaza ca aceasta este retinuta din veniturile sale nete (licite).Din moment ce nu are loc de munca,nu poate fi obligat sa plateasca.Textul infractiunii de abandon de familie se refera la neplata a doua luni consecutiv,cu rea credinta,or aceasta rea credinta se refera la existenta unor venituri licite si refuzul sotului de a plati.
In instanta nu, dar puteti formula plangere la polite pentru infractiunea prevazuta si condamnata de art. Art. 305 Abandonul de familie
...
c) neplata cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Obligatia de plata pensie alimentara este una mandatorie. Faptul ca nu v-a platit, il puteti actiona in instanta sau va puteti prezenta impreuna la un mediator. Putem specula ca nu va achita deoarece aveti dvs o sulta la el de 29.000 lei. Dar obligatia dvs catre el nu se poate compensa cu drepturile copilului dvs.
Actiunea in instanta se poate denumi obligatie de a face - plata pensie alimentara. Ceea ce tatii nu inteleg din aceasta pensie este ca aceste sume nu sunt pentru mame ci pentru copii lor insisi. Insa moralitatea este mult scazuta si orgoliile intotdeauna nasca conflicte de acest gen.
Sfatul meu este fie discutati cu el despre posibilitatea ajungerii la un acord de mediere (mediere care este mult mai putin costisitoare si mult mult mult mai scurta ca un proces in instanta care se poate intinde pe 2 ani) fie, extrem, il actionati in instanta pentru drepturile minorului.
Este o situatie urata pentru mama, care, in final, afecteaza si viata copilului, dar, din pacate, este cat se poate de reala si "la moda".
Neplata cu rea credinta sa constituit dupa 2 luni,deschideti un nou proces doar in cazul in care a fost obligat la plata sumei lunare ,aceasta fapta constituie abandon de familie si se pedepseste cu inchisoarea