avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Institutia prefectului - administratie publica ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Institutia prefectului - administratie publica centrala sau locala?

Poate un functionar public care lucreaza la Institutia Prefectului sa se transfere la cerere la o institutie aflata in subordinea unui minister, institutie deconcentrata? Cei de la Institutia Prefectului sustin ca fac parte din administratia locala.
Cel mai recent răspuns: liliz , utilizator 15:51, 3 Mai 2010
Legea 215/2001 defineste astfel autoritatile administratiei publice locale:
Art. 23. - (1) Autoritatile administratiei publice prin care se realizeaza autonomia locala in comune, orase si municipii sunt consiliile locale, comunale, orasenesti si municipale, ca autoritati deliberative, si primarii, ca autoritati executive. Consiliile locale si primarii se aleg in conditiile prevazute de legea pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.
(2) Consiliile locale si primarii functioneaza ca autoritati ale administratiei publice locale si rezolva treburile publice din comune, orase si municipii, in conditiile legii.
Art. 24. - In fiecare judet se constituie un consiliu judetean, ca autoritate a administratiei publice locale, pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale, orasenesti si municipale, in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean. Consiliul judetean este ales in conditiile legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.


De asemenea, la acest link [ link extern ] ).
Mulţumesc pentru articolele citate!
Din păcate nu răspund problemei ridicate de mine, iar link+ul nu poate fi deschis, spune- pagina inexistentă.

Întrebarea mea este dacă un funcţionar public din cadrul unei prefecturi, se poate transfera la cerere, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 188/1999, în cadrul unei instituţii deconcentrate?

M-am documentat cu privire la instituţia prefectului şi am "lecturat", atât prevederile constituţionale, Cap. V, secţiunea a 2-a cât şi noţiunile de drept administrativ.
Concluzia mea: problema este controversată!

Astfel, potrivit opiniei exprimate în doctrină:
" Faptul că prefectul este reglementat în secţiunea consacrată administraţiei publice locale, alături de consiliul local, primar şi consiliul judeţean, nu trebuie să determine concluzia că el reprezintă o autoritate a administraţiei publice locale. Raţiunea pentru care legiuitorul a găsit de cuviinţă să-l plaseze în această parte a legii fundamentale rezidă din rolul pe care îl îndeplineşte, acela de autoritate care veghează asupra legalităţii activităţii desfăşurate de organele autonome locale, rol pe car doctrina îl evocă prin sintagma consacrată de tutelă administrativă.
Prefectul este agentul statului şi un organ unipersonal care reprezintă Guvernul şi administraţia centrală la nivelul judeţului."

Dumneavoastră....forumiştii ce părere aveţi?
Parerea mea este ca va puteti transfera la cerere. Prefectul este reprezentantul Guvernului in teritoriu si se ocupa, printre altele, cu monitorizarea activitatii deconcentratelor. Acest ultim aspect nu este cel mai bun lucru, dar asta este o alta discutie.
legea nr.188/1999
"ART. 8
(1) Funcţiile publice de stat sunt funcţiile publice stabilite şi avizate, potrivit legii, în cadrul ministerelor, organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi în cadrul autorităţilor administrative autonome.
(2) Funcţiile publice teritoriale sunt funcţiile publice stabilite şi avizate, potrivit legii, în cadrul instituţiei prefectului, serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale.
(3) Funcţiile publice locale sunt funcţiile publice stabilite şi avizate, potrivit legii, în cadrul aparatului propriu al autorităţilor administraţiei publice locale şi al instituţiilor publice subordonate acestora."
Avand in vedere ca sunt functii publice clasificate in aceeasi categorie, va puteti transfera linistit/a . :)
Din pacate, eu am un punct de vedere contrar.
Un functionar public care lucreaza in Institutia Prefectului nu poate sa se transfere la cerere la o institutie aflata in subordinea unui minister. Poate in schimb sa se transfere in interes de serviciu.
Chiar daca se apreciaza ca: „Prefectul este agentul statului şi un organ unipersonal care reprezintă Guvernul şi administraţia centrală la nivelul judeţului”, fiind vorba de o institutie aflata in subordinea unui minister, din punctul meu de vedere, cei doi angajatori nu sunt de acelasi nivel.
Transferul la cere este prevazut in alin. (5) al art. 90 din L. 188 : (5) Transferul la cerere se face intr-o functie publica de aceeasi categorie, clasa si grad profesional sau intr-o functie publica de nivel inferior, in urma aprobarii cererii de transfer a functionarului public de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice la care se solicita transferul. In acest caz, transferul poate avea loc numai intre autoritati sau institutii publice din administratia publica centrala, intre autoritati administrative autonome ori, dupa caz, intre autoritati sau institutii publice din administratia publica locala.
Din interpretarea acestui alin. rezulta diferenta intre cele doua transferuri. Astfel, transferul in interesul serviciului se poate face dintr-o functie a unei autoritati locale pe aceeasi functie a unei autoritati centrale, in timp ce in cazul transferului la cerere cele doua functii trebuie sa apartina autoritatilor sau institutiilor publice de acelasi nivel.
Din cate stiu eu, institutia transferului este reglemenata numai de L. 188 şi, din pacate noul Cod al muncii abroga si L. 1/1970. Tocmai de aceea institutia transferului este controversata.

Si eu m-am#-o de o problema privind transferul insa voi pune intrebarea intr-un nou subiect.

Alte discuții în legătură

Transfer la cerere Darie Tudor Darie Tudor Un functionar public angajat in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice avand functia publica de inspector, clasa I, gradul profesional asistent, ... (vezi toată discuția)
Transfer de la consiliul judetean la primarie paduroiu paduroiu este posibil ca un functionar public din cadrul consiliului judetean sa se transfere la o primarie in cadrul aceluiasi serviciu? (vezi toată discuția)
Transfer functionar public aura2006 aura2006 Buna ziua, sunt functionar public, Consilier Superior, absolventa de stiinte juridice si administrative si lucrez intr o institutie deconcentrata a ... (vezi toată discuția)