avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... parte in expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

parte in expertiza

Daca x si y sunt cele doua parti implicate intr-o expertiza judiciara, care este dezavantajul partii x daca partea y plateste jumatate din taxa expertizei?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:45, 5 Mai 2010
Din punct de vedere legal nu exista avantaje sau dezavantaje, in functie de cine plateste expertiza. Expertul este un tert in proces, desemnat de instanta prin tragere la sorti, drept urmare acesta are obligatia legala sa fie impartial cu prilejul intocmirii raportului de expertiza, indiferent cine plateste. Pentru a nu avea insa surprize neplacute, la desemnarea expertului de catre instanta trebuia sa cereti incuviintarea unui expert parte, care sa supravegheze desfasurarea expertizei, iar in cazul in care nu sunteti de acord cu concluziile expertului desemnat, sa semneze pe acelasi raport cu obiectiuni, fie sa intocmeasca obiectiunile separat. Daca nu ati facut acest lucru la termenul cand s-a incuviintat expertul, incercati sa formulati cerere in acest sens la primul termen pe care-l aveti !
nici unul..
Nu e vorba de avantaje sau dezavantaje, aveti dreptul sa solicitati un expert consilier sau expert parte daca aveti convingerea ca expertul desemnat nu este impartial.
Onorariul expertului parte sau consilier il va achita doar partea care il propune.
oliviav a scris:

Nu e vorba de avantaje sau dezavantaje, aveti dreptul sa solicitati un expert consilier sau expert parte daca aveti convingerea ca expertul desemnat nu este impartial.
Onorariul expertului parte sau consilier il va achita doar partea care il propune.

Expert "parte" sau "consilier" este unul si acelasi lucru. Cat despre achitarea onorariului expertului consilier este de la sine inteles ca partea care l-a propus ii va achita si onorariul.
Intrebarea era despre achitarea onorariului expertului desemnat in cuantum de 1/2 fiecare, ceea ce este altceva.:)
Buna seara,dar daca expertul nu este IMPARTIAL,si se vede clar ca a avantajat una din parti,iar instanta nu face nimic in acest sens,PAGUBITUL,ca asta sunt din moment ce procesul s-a incheiat in defavoarea mea ,nu trebuie tras la raspundere???:hammer: am inteles ca-l pot reclama la parchet,dar nu stiu in baza carei LEGI,ART....in speranta ca pot fii ajutata in acest sens va multumesc.:vishenka:

Alte discuții în legătură

Expert consilier... anniela anniela Partaj - faza expertize, partea adversa solicita un expert consilier, la termen, expertul desemnat de instanta motiveaza cererea de amanare prin faptul ca ... (vezi toată discuția)
Expert problema silvia p silvia p Buna seara,problema pe care o am este cu un expert topo .Am avut un proces de granituire cu un vecin pe care l-am pierdut din cauza INCORECTITUDINII ( ... (vezi toată discuția)
Expertul platit de mine m-a gasit vinovat cyan cyan intr-un accident produs acum 2 ani politia invinuieste de producerea acestuia pe unul dintre conducatorii auto. intrucat una dintre persoanele din masina ... (vezi toată discuția)