avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... LAMURIRI LITIGIU DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

LAMURIRI LITIGIU DE MUNCA

Un salariat castiga un litigiu de munca prin care i se acorda o suma de 500 ron drepturi de natura salariala(o prima); hotararile inst sunt definitive si executorii in litigiile de munca; pentru executare se asteapta cererea de executare adresata de reclamant unitatii sau mai trb investita hotararea cu formula executorie? care este situatia daca salariatul face recurs pt suma acordata, se mai executa sau nu hotararea?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:06, 16 Martie 2007
Daca aveti siguranta ca salariatul va castiga si in recurs, sfatul meu e sa-i platiti pana sa ajungeti la executare; suma de plata se va mari + taxe executare + onorariu avocat (daca-si pune).
Daca face recurs, hotararea se poate executa; recursul nu suspenda de plano executarea decat daca se cere acest lucru si se obtine, bineienteles.
Hotararea, inainte de a fi pusa in exexutare, da, trebuie investita cu formula executorie.
In litigile de munca, hotărârile pronunţate în fond sunt definitive şi executorii de drept.
Potrivit art. 278 C.proc.civ. , hotărârile primei instanţe sunt executorii de drept când au ca obiect:
1. plata salariilor sau a altor drepturi izvorâte din raporturile juridice de muncă, precum şi a sumelor cuvenite, potrivit legii, şomerilor;.....

Intrebam daca sa o executam fara ca reclamantul sa faca cerere si dc da, cum se procedeaza in fapt?
Multumesc
La prim aparte a intrebarii ti s-a raspuns, cu texte de lege cu tot:)

La a doua: ori prin virare bani in contul salariatului, ori prin consemnarea banilor la CEC pe numele acestuia; referitor la a 2 varianta - ar fi de recomandat, dar trebuie sa apelatti la un executor judecatoresc.
Cererea de executare silită se depune la executorul judecătoresc, dacă legea nu prevede altfel.
Executorul judecătoresc este dator să stăruie, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrală şi cu celeritate a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu şi pentru respectarea dispoziţiilor legii, a drepturilor părţilor şi ale altor persoane interesate.
În interesul executării, executorul judecătoresc poate cere debitorului să dea o declaraţie scrisă cu privire la veniturile şi bunurile sale şi locul unde se află acestea (art.373 ind.1 alin.1 -3 C.proc.civ.).

Alte discuții în legătură

Decizie instanta de apel m_ella2005 m_ella2005 As dori cateva sfaturi legat de: Intr-un proces de incredintare minor si incuviintare lagaturi parintesti, Instanta de apel da castig de cauza apelantei si ... (vezi toată discuția)
Investita sau nu? florinsadova florinsadova Se poate pune in aplicare o hotarare definitiva si executorie referitoare la plata salariilor restante ? Precizez ca nu stiu ce reprezinta formula ... (vezi toată discuția)
Reluare executare silita ?! conelia anghel conelia anghel In 2012 am castigat un [b]proces pe litigii de munca[/b] atat la [b]fond (tribunal)[/b] cat si la [b]recurs (CAB)[/b] . In acelasi an 2102 [b], am executat ... (vezi toată discuția)