C.pr. civ.
Art. 269. - Hotararile vor fi investite cu formula executorie, dupa cum urmeaza: "Noi, presedintele romaniei" (Aici urmeaza cuprinsul hotararii).
"Dam imputernicire si ordonam agentilor administrativi si ai fortelor publice sa execute aceasta (hotarare); procurorilor sa staruie pentru aducerea ei la indeplinire. Spre credinta, prezenta (hotarare) s-a semnat de .................. (Urmeaza semnatura presedintelui si a grefierului)*
Hotararea investita se va da numai partii care a castigat sau reprezentantului ei.
Art. 376. - Se investesc cu formula executorie hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, inscrisurile autentificate, precum si pe orice alte hotarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anume prevazute de lege.
Dupa cum reiese din art. 269, hotararea se da numai partii care castiga, ,dar unde este stipulat ca numai partea care a castigat poate face cererea de investire. Imi scapa mie ceva?
Elis, ai putea, te rog, sa ma lamuresti si pe mine?
Daca stai sa te gandesti logic, pe cale de interpretare, cine are interes sa ceara executarea silita creditorul sau debitorul? Creditorul are interesul sa ceara executarea silita. Debitorul poate sa execute obligatiile stabilite in sarcina sa de catre instanta de buna voie si atunci nu mai este necesar investirea cu formula executorie si apoi executarea silita a hotararii.