Am o problema care implica mai multe aspecte, legata de activitatea comerciala a unui ONG, din a carui conducere fac parte. Organizatia doreste sa puna spre vanzare prin intermediul unui site de tip e-commerce materiale promotionale (tricouri, sepci, insigne) legate de activitatea acesteia. Comanda acestor produse se face pe Internet prin intermediul site-ului, iar livrarea lor se face prin Posta si plata ramburs.
Nu stiu exact daca exista legi priving activitatile comerciale prin intermediul Internetului, daca e nevoie inregistrarea site-ului ca punct de lucru, etc. In plus, legat de activitatea comerciala a ONG-ului, am auzit ca facturile nu mai trebuie sa fie tipizate, insa trebuie obtinuta ceva serie de la Registrul Comertului? Site-ul genereaza automat o factura (invoice), insa nu stiu daca e valabila din punct de vedere legal.
Si tot legat de acest subiect, sunt ceva facilitati legate de activitatea comerciala a unui ONG (fata de cea a unui SRL, de exemplu) ?
si eu lucrez tot la un ong. din pacate contabilii cu experienta nu stiu mare lucru despre contabilitatea unui ong, care are planul de conturi diferit de cel al societatilor. adica se aplica tot princiipiile lg contab 82/91 dar tr mai intai sa te ghidezi dupa orinul1829/2003. Imi pare rau dar nu stiu ce raspuns sa-ti dau la problema ta. o factura invoice are valabilitate, dar dupa ce o emiti pe site tr sa emiti alta pe suport hartie si sa o trimiti prin posta. veniturile pe care o sa le obti din activitatea aconomica tr sa le inregistr in conturi analitice distincte. si in contul 120-rezultatul exercitiului tr sa apara distinct, adica tr sa ai cont 1201.01- rezult exercitiului din activit fara scop patrimonial si 1202- rezultatul exercitiului din activit economice.
Si daca ONG nu are in statut definit scop patrimonial (deci e non-profit), mai ramane chestiunea comertului valabila? Sau trebuie sa schimbam statutul in cazul asta (sau sa dam o declaratie, ceva) ?
art 48 din OG 26/2000,: asociatiile, fundatiile si federatiile pot desfasura orice alte activit economice directe daca acestea au caracter accesoriu si sunt in stransa leg cu scopul principal al persoanei juridice.
am mentionat si in mesajul precedent ca nu sunt mare eexperta, dar iata cum vad eu lucrurile:
dc pentru realizarea scopului inscris in statut sunt necesare , ca activitati accesorii, aditionale, si ocazionale, si activit economice at nu cred ca tr sa faceti un act adit.
dc activit ec pe care o propuneti nu are leg stransa cu scopul organizatiei, in sensul ca nu reprezinta un mijloc de a va realiza scopul propus in statut, at se schimba lucrurile. o asociatie poate avea venituri din activit economice, dar pentru asta cred ca tr sa faceti nu un act aditional (pt ca nu puteti sa veniti cu un act adit de activit ec la un statut de activit fara scop patrimonial; statul asociatiei e inreg in reg pers juridice fara scop patrim iar activit ec se inreg la reg comertului, nu prea gasim simtrie in cele doua acte) ci , asociatia tr sa infiinteze o societate comerciala, in care ea sa fie asociat, unic sau in asociere cu altcineva, si aceasta societate sa aiba acea activit ec si profitul ei sa se faca venit din activitati economice in conturile contabile ale ong dvs.
nu stiu pe cineva care sa va sfatuiasca mai bine. la judecatorie ati intrebat?