bea1980 a scris:
Mersi mult pentru raspuns,problema e ca noi ne-am despartit in urma cu 8 ani ,dupa divort fostul sot a platit pensia alimentara cand a vrut iar de 5 ani nu plateste nimic si este complet desinteresat de soarta copilului,tinand cont de faptul ca eu sunt singura persoana care se preocupa pentru copil nu am dreptul de a-i pune numele meu de familie?Asta nu se numeste abanbon?Principalul motiv ar fi ca eu am o relatie de aproape 4 ani cu o persoana care isi doreste sa poata infia copilul pentru ca ne dorim sa avem altii si am vrea ca toti sa aiba acelasi nume de familie;imagineaza-ti ca eu am un nume de familie iar copilul altul ....
Stiamata domna.
Nu este posibil aces lucru nedovedit cu probatorii in sprirtul. prevederilor art.109 c.fam.
In acest sens,dipozitiile art.109 c.fam.este sunt foarte clare.
"Daca dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti,prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte,ori daca educarea,invatatura sau ,invatatura si pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament pentru Romania,instanta judecatoreasca,la cererea autoritatii tutelare,va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti........."
Citatul cuprinde prevederile astfel cum sunt inserate in Codul Familiei care nu a suferit modificari din punct de vedere al textului.
Pe de alta parte,daca aveti o hotarare de obligare a tatalui copilului la plata unei pensii de intretinere si acesta nu onoreaza dispozitiile acesteia,pentru neplata cu rea credinta doua luni a prestatie,puteti formula impotriva acestuia ,conform.art.305 c.pen,plangere penala pentru abandon familial.
Pe de alta parte si dvs.incercati sa va preconstituiti probe pentru infierea copilului de catre actualul sot,probabil tatal natural nemanifestandu-si acordul in acest sens