avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decaderea din drepturi parintesti a tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decaderea din drepturi parintesti a tatalui

Am fost casatorita cu un cetatean ucrainian de care am divortat in 2004.In urma divortului copilul nostru(10 ani)mi-a fost incredintat mie.De cand am divortat nu mai stiu nimic de fostul meu sot,care nu a platit niciodata pensia alimentara stabilita pt copil,nici nu a incercat sa il mai vada sau macar sa il telefoneze.Nu cunosc domiciliul sau actual(cred ca nu mai este in Romania).Acum sunt casatorita cu un cetatean italian care vrea sa il adopte copilul meu.Ce pot face pt al decadea din drepturi parintesti pe fostul sot?
Cel mai recent răspuns: ContSters84919 , utilizator 13:26, 21 Ianuarie 2010
buna ziua!
decaderea din dr parintesi poate fi ceruta in cond art 109 Cod familie:" Dacă sănătatea sau dezvoltarea fizică a copilului este primejduită prin felul de exercitare a drepturilor părinteşti, prin purtare abuzivă sau prin neglijenţă gravă în îndeplinirea îndatoririlor de părinte, ori dacă educarea, învăţătura sau pregătirea profesională a copilului nu se face în spirit de devotament faţă de România, instanţa judecătorească, la cererea autorităţii tutelare, va pronunţa decăderea părintelui din drepturile părinteşti.
Citarea părinţilor şi a autorităţii tutelare este obligatorie.
Conform art.12 alin 2 din Legea adoptiei " Parintele sau parintii decazuti din drepturile parintesti sau carora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti pastreaza dreptul de a consimti la adoptia copilului. Consimtamantul reprezentantului legal este obligatoriu. " deci nu rezolvati nimic solicitand decaderea din drepturile parintesti ale fostului sot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi karissia22 karissia22 Buna ziua, as dori sa stiu care sunt conditiile in care un parinte poate fi decazut din drepturi? (vezi toată discuția)
Adoptie minor numai ca mama Celicia Celicia BUNA ZIUA, Sunt casatorita si totul meu are o fetita din prima casatorie. Tutela este a tatalui, mama platind doar pensia alimentara.Deoarece mama ei nu are ... (vezi toată discuția)
Decadere din dreptul parintesti iner2009 iner2009 buna,am o intrebare in legatura cu decadere din drepturi parintesti !! am un copil de 7 anisori si am divortat de 3 ani.tatal copilului a plecat din tara cand ... (vezi toată discuția)