avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... adoptie minor numai ca mama
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

adoptie minor numai ca mama

BUNA ZIUA,
Sunt casatorita si totul meu are o fetita din prima casatorie. Tutela este a tatalui, mama platind doar pensia alimentara.Deoarece mama ei nu are nici o relatie mama-fica cu copilul as vrea sa o infiez eu sa am si eu tutela impreuna cu tatal ei.
Cum pot obtine aceasta tutela daca mama nu vrea sa mi-o dea sa o infiez?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 21:18, 16 Februarie 2010
Puteți infia fetita numai cu consimtamîntul mamei ei, iar dacă nu obțineți consimțământul trebuie sa fie decăzută din drepturile părintești, dacă există motive serioase în acest sens.
Nu pot sa o dau in judecata pt a obtine tutela?
Multumesc.
Sa o dati in judecata pentru ce anume? Nu,nu o puteti da in judecata pentru a obtine tutela minorei.
Asa cum vi s-a spus si mai sus,puteti infia fetita numai cu acordul mamei,doar daca aceasta isi da consimtamantul in acest sens.
Decaderea din drepturile parintesti intervine doar pentru motive serioase.

Art. 109.decaderea din drepturile parintesti
- Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania, instanta judecatoreasca, la cererea autoritatii tutelare, va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti.

Citarea parintilor si a autoritatii tutelare este obligatorie.
Parintele, chiar si decazut din drepturi, trebuie sa-si dea acordul pentru adoptie.
Intr-adevar , calitatea de parinte al minorei subzista chiar si in situatia decaderii din drepturile parintesti, aceasta sanctiune fiind una temporara, drepturile parintesti putand fi redobandite daca motivele ce au condus la aceasta sanctiune au incetat. Asa incat , necesitatea acordului mamei la adoptie, se justifica .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturi parintesti a tatalui sepino1979 sepino1979 Am fost casatorita cu un cetatean ucrainian de care am divortat in 2004.In urma divortului copilul nostru(10 ani)mi-a fost incredintat mie.De cand am divortat ... (vezi toată discuția)
Dacadere din drepturi maryapopescu maryapopescu buna ziua, am un copil de 3 luni,nu sunt casatorita, dar cind am nascut am cazut de comun accord sa trecem fetita pe numele ambiilor parinti. va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi parentale elkahlout_roxana elkahlout_roxana neplata pensiei alimentare e sau nu motiv de decadere din drepturile parintesti ale tatalui??? tot incerc sa aflu si nu reusesc ce anume il decade pe tata din ... (vezi toată discuția)