avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... locul platii
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

locul platii

am emis factura de prestari-servicii, contract nu exista.
s-au facut doua plati partiale, una prin compensare (initiata de mine), si una prin virament, ca urmare a unei somatii.
care este considerat locul platii? sediul celui care a initiat compensarea? banca la care eu am incasat sau banca din care s-a platit?
multumesc mult
Potrivit articolului 59 Cod comercial, obligatiile comerciale trebuie executate: la locul expres mentionat in contract; la locul rezultat din intentia partilor; la locul in care, potrivit materiei contractului, apare fireasca executarea.

In cazul in care in contract nu s-a precizat in mod expres locul executarii obligatiilor si acest lucru nu rezulta din natura operatiunii, executarea obligatiilor se va face la sediul, domiciliul sau resedinta comerciantului debitor.

De "lege lata" si in dreptul comercial, in cele din urma plata este cherabila (Plata se face la domiciliul debitorului).

De "lege ferenda", se impune regula ca plata sa se faca la sediul, domiciliul sau resedinta creditorului, deci sa fie portabila. Aceasta regula nu se aplica insa in materie de cambie, datorita existentei unor dispozitii cu caracter special.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta? stanceni stanceni In materie de competenta....carei instante imi voi indrepta cererea de chemare in judecata a unui debitor? Cea de la sediul firmei mama sau cea de la ... (vezi toată discuția)
Locatie instanta civila w0lfshad3 w0lfshad3 Unde se poate ataca in instanta civila? La domiciliul reclamantului sau a reclamatului? (vezi toată discuția)
Refuz plata factura wizard wizard Buna ziua, Sunt in urmatoarea situatie: am cumparat pe firma niste marfa electronica de la o alta firma. Intre timp proiectul la care lucram, a inghetat si ... (vezi toată discuția)