avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lider sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lider sindicat

1.Pot ca director sa dau afara liderul de sindicat,in urma referatelor intocmite de seful lui ,ca nu-si indeplineste in mod repetat sarcinile din fisa postului?
2.Societatea nu are posibilitati financiare de sustinere a plecarilor la sedinte,adunari,conferinte samd ale lideruluide sindicat.Cum poate legal sa nu accepte plata?
cu respectarea c. mun. poate fii posibil
Pentru activitatea sindicala are dreptul la 40 ore /luna fara sa-i fie afectate drepturile salariale (art.35 legea 54/2003). Depasirea acestor ore prevazute prin lege poate fi asimilata cu abatere disciplinare. Pentru a stabilii sanctiunea angajatorul va trebui sa cunoasca in amanuntime situatia, in acest sens va numi prin decizie o comise de cercetare a abaterii disciplinare (art263-268 codul muncii)
Am corectat nr. orelor!
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2010
ContSters42179, utilizator
daxela a scris:

1.Pot ca director sa dau afara liderul de sindicat,in urma referatelor intocmite de seful lui ,ca nu-si indeplineste in mod repetat sarcinile din fisa postului?
2.Societatea nu are posibilitati financiare de sustinere a plecarilor la sedinte,adunari,conferinte samd ale lideruluide sindicat.Cum poate legal sa nu accepte plata?

1. Da, este posibila desfacerea discilinara a raportului de munca al liderului de sindicat.
2. Aceste decontari ar trebui sa le faca sindicatul si nu societatea, intrucat sindicatul este cel reprezentat la astfel de evenimente.
In atentia d-nului consultant resurse umane Pneagu incercati sa priviti toate aspectele in legatura cu dreptul muncii din latura obiectiva si nu subiectiva interpretati multe lucruri gresit si dati sfaturi patronilor cum sa jecmaneasca pe altii.
Art. 35 din legea sindicatelor suna asa
(1) Membrii alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale, care lucreaza nemijlocit in unitate in calitate de salariati, au dreptul la reducerea programului lunar cu 3-5 zile pentru activitati sindicale, fara afectarea drepturilor salariale.
(2) Numarul de zile cumulate pe an si numarul celor care pot beneficia de acestea se stabilesc prin contractul colectiv de munca.
In atentia daxela liderul de sindicat poate concediat intradevar cu respectarea normelor in vigoare(CM art 60 alin.1 lit h; art 61-64;art 263-268).Cat despre obligatiile de sustinere financiara acesta trebuie sa fie sau de comun acord patron-sindicat in limita posibilitatilor financiare sau trebuie sa fie prevazut in CCM la nivel de unitate respectiv CCM la nivel de ramura.
zsidi79, utilizator
@zsidi79, aveti dreptate in privinta timpului aferent problemelor sindicale, este de pana la 40 ore. Nu a fost intentionat, si-mi cer scuze, dovada faptul ca am dat si art. din lege pe care si dv. l-ati citat..
Pentru restul aprecierilor, cunosc foarte bine ce inseamna activitate sindicala si rolul acesteia intr-o firma, rol constructiv, fara "jegmaneala", in interesul firmei si al salariatilor, asa ca nu sunt de acord cu afirmatia "interpretati multe lucruri gresit si dati sfaturi patronilor cum sa jecmaneasca pe altii".
ContSters42179, utilizator

Alte discuții în legătură

Inscriere in sindicat - abuziva bcfbmv bcfbmv Buna Ziua, Eu nu sunt in sindicatul societatii de 4 ani (m-am retras voit). La fel ca mine mai sunt inca vreo 30 persoane. Azi am primit fluturasul de ... (vezi toată discuția)
Plata muncii suplimenatare pentru... liderul de sindicat arhontele arhontele Legea sindicatelor la art. 35: Membrii alesi în organele de conducere ale organizatiilor sindicale, care lucrează nemijlocit în unitate în calitate de ... (vezi toată discuția)
Negociere ccm la nivel de unitate nasale nasale Daca la nivelul aceleasi unitati, s-au constituit doua sindicate reprezentative, patronul este obligat sa negocieze semnarea CCM in acelasi timp cu amandoua ... (vezi toată discuția)