Am citit o carte - "Pledoarii celebre" de Iolanda Eminescu.
Superba, de-adreptul ireala!!! Te-apuca doru' de duca atunci cand vezi cum se facea pe timpuri avocatura si ce-a ajuns azi:(
A mai citit-o cineva? A "aflat-o" la fel?! Sau eram eu in vreo pasa?!
Sper sa se reediteze; tare mult as vrea sa o am....
intr-adevar este absolut remarcabila si utila culegerea de pledoarii celebre - Yolanda Eminescu.
in special pledoaria lui Demostene impotriva palmuitorului sau este remarcabila; este un model de concizie si claritate; un model extrem de util ptr. redactarea unei crr de chemare in judecata.
In zona Maramuresului sunt cativa avocati adevarati care stiu sa pledeze in instanta. Vorbesc atat de frumos si de convingator, incat mai ca iti vine sa le dai dreptate, chiar daca esti adversar si stii ca nu au. :)
Din tara mi-a placut in mod deosebit cum pledeaza Ana Diculescu Sova, stie sa accentueze cuvintele cheie si este o placere sa o urmaresti. O singura data am vazut-o pledand si era o delectare... Am cunoscut-o la examenul de intrare in avocatura, era in comisia de examinare la Legea de organizare a avocaturii, Statut si Cod Deontologic si mi-a facut o impresie puternica.
Dintre profesorii avocati pe care i-am avut in Cluj se remarca avocatul Liviu Pop, care a terminat si seminarul teologic si stie sa atinga coarda sensibila (a fost si judecator), Romulus Gidro, care are calitati de orator remarcabile. Evident ca toti profesorii pe care i-am avut in facultate erau bine pregatiti la cursuri sau in sala de judecata, dar nu toti sunt buni oratori.
MI-a placut ca aveam in facultate curs facultativ de Retorica. Cred ca un asemenea curs ar trebui sa fie obligatoriu in orice facultate de drept.
Mi-a placut pledoaria lui Winston Churchil pentru propria decizie.
La retragere in plina glorie a primit un numar imens de intrebari in stil insular pragmatic:
Sire, de ce ?
Raspunsul este o perla de concizie si argumentatie:
Sunt si am ramas om de stat care apara interesele Marii Britanii. Sunt inconjurat de oameni politici care stiti ce interese apara. Dati-mi numele celui de-al doilea om de stat si revin asupra deciziei.
revin fiindca nu am apucat sa fiu explicit pana am dat send.
este vorba de arta si se vede diferenta ca si in muzica simfonica, pictura, etc. ce era de atunci rezista si este reper de valoare.
nu neg valorile actuale, dar ramane acelasi procent peste ani si ani!
si de caragiale.... ce ar mai fi scris de ce se zice azi!;)