avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Sponsorizarea se poate deduce din impozitul minim?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Sponsorizarea se poate deduce din impozitul minim?

As dori sa aflu puncte de vedere in legatura cu:
- considerati ca impozitul minim (impozit pe profit) poate fi afectat cu cota reglementata pentru sponsorizari? Adica, pot scadea din impozitul minim 20% (3 la mie din cifra de afaceri) pentru sponsorizari?
As dori ca parerile sa macar minim argumentate.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 15:04, 30 Aprilie 2010
M-am gandit si eu la situatia asta si am ajuns la concluzia ca nu se scade sponsorizarea din impozitul minim , pentru ca asa cum am inteles acest impozit el este un impozit minim de plata .Din el nu se fac deduceri sau compensari .
Ba mai mult , daca se aplica regula de la sponsorizare , ar iesi sa zicem un impozit din calcul, dupa scaderea sumei din sposorizare , mai mic decit cel mimim, rezulta ca cel mimim va fi de plata

sponsorizarea se scade din impozitul pe profit...impozitul minim este si el impozit pe profit, este capitol de venit bugetar denumit impozit pe profit, este platit si gestionat ca impozit pe profit. avem vreo reglementare care face precizarea clara ca in nici o forma nu se poate plati un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim? ca exemplu :- reglementarea care precizeaza in mod clar ca daca profitul reinvestit duce la un calcul al impozitului mai mic decat impozitul minim, atunci se datoreaza impozitul minim.
oare putem aplica o lege prin deducere doar? eu stiam ca daca legea nu prevede atunci ea in mod clar nu interzice, deci daca legea nu prevede in mod explicit ca in nici un caz contribuabilul nu poate declara si plati un impozit mai mic decat cel minim, atunci de ce nu as specula aceasta scapare (probabil), redistribuind din impozitul pe profit sume la sponsorizari?
Multumesc pentru parere.
corbalb a scris:

...avem vreo reglementare care face precizarea clara ca in nici o forma nu se poate plati un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim? ...

Art. 18 alin. 2
Contribuabilii, cu excepţia celor prevăzuţi la alin. (1), la art. 13 lit. c)—e), art. 15 şi 38, în cazul cărora impozitul pe profit este mai mic decât suma impozitului minim pentru tranşa de venituri totale corespunzătoare, prevăzute la alin. (3), sunt obligaţi la plata impozitului la nivelul acestei sume.

Sposorizarea este o cheltuiala nedeductibila. Ea diminueaza impozitul pe profit datorat (art. 21 alin. 4 lit. p)
p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos...

Dupa determinarea impozitului pe profit datorat conform titlului II din Codul Fiscal care printre altele spune ca sponsorizarea se scade din impozitul pe profit datorat, se compara impozitul astfel rezultat cu impozitul minim (pct. 11^1 din Normele Metodologice cu referire la art. 18 din Codul Fiscal).
Ultima modificare: Vineri, 30 Aprilie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Mda...avand in vedere precizarile pct. 11'1 din norme si tinand cont de faptul ca scaderea sopnsorizarii din impozitul pe profit face parte din rationamentul privind calculul impozitului pe profit conform cap. II din Codul fiscal, vazand ca in final acest calcul se compara cu impozitul minim si se plateste suma cea mai mare, imi este clar ca impozitul minim nu poate fi afectat cu sponsorizarea :(.
Multumesc!... Speram sa fie o scapare pe undeva...avand in vedere ca sponsorizarea s-a reglementat ca deducere din impozitul pep profit datorat, ci nu doar ca si cheltuiala cum era pe vremuri, chiar credeam ca legiuitorul a lasat deschisa aceasta cale astfel incat sponsorizarea sa fie incurajata, chiar daca au impus impozitul asta dement. Macar asa...20% din impozitul minim s-ar fi putut distribui organizatiilor non-profit.
Naspa:)

Multumesc pentru raspuns fat-frumos...Ma agitam deja si chiar imi era ciuda ca nu mi-am pus problema si in 2009, crezand ca am ratat o sansa buna de a sfatui agentii sa distribuie 20% catre beneficiarii de sponsorizari.
Ultima modificare: Vineri, 30 Aprilie 2010
Ilie Stanica, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitate de taxe in caz de sponsorizare elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: firma la care lucrez a facut o sponsorizare. As vrea sa stiu care este regimul acestei ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare ContSters740 ContSters740 Buna ziua Am urmatoarea nelamurire: daca un srl face o sponsorizare unei persoane fizice in scopuri culturale, cota dedusa din profit este de 10% sau 5%? ... (vezi toată discuția)
Metoda de sponsorizare pt pres.fizica??? Kgestenye Kgestenye Buna ziua! Vreau sa platesc din firma o suma de bani pentru un barbat bolnav. Care vrea s-a cumpara o masina de transport. Ce acte trebuie sa intocmesc ca ... (vezi toată discuția)