avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Metoda de sponsorizare pt pres.fizica???
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Metoda de sponsorizare pt pres.fizica???

Buna ziua!
Vreau sa platesc din firma o suma de bani pentru un barbat bolnav. Care vrea s-a cumpara o masina de transport.
Ce acte trebuie sa intocmesc ca sa justific plata? Un contract de sponzorizare ? Sau o donatie? Ce lege se refera la astfel de chestii ? E hotarat cat bani pot sa platim?? Puteti s-mi trimiti model de sponsorizare??
Si dupa atat intrebare cum depunem in contabilitate???
Astept urgent si cu interes parerile D-voastra.
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 21:44, 5 Octombrie 2009
In acest caz, recomand un contract de mecenat , pentru care am sa postez articolele din legea 32/1994 a sponsorizarii , cu citeva mici comentarii :

(3)Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoană fizică sau juridică, numită mecena, transferă, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă, dreptul său de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoană fizică, ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată.
4)Actul de mecenat se încheie în forma autentică în care se vor specifica obiectul, durata şi valoarea acestuia.
(5)În cazul sponsorizării sau mecenatului constând în bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic încheiat, la valoarea lor reală din momentul predării către beneficiar.
(2)Poate fi beneficiar al mecenatului orice persoană fizică cu domiciliul în România, fără obligativitatea de a fi recunoscută de către o persoană juridică fără scop lucrativ sau de către o instituţie publică, care necesită un sprijin în domeniile prevăzute la art. 1 alin. (3).

De retinut ca nu puteti incheia acest contract de mcenat daca sinteti ruda sau afini de gradul 4 cu persoana
Contractul se incheie la notar ..


Persoana este scutita de impozit pe venit :

(1)Sumele primite din sponsorizare sau mecenat sunt scutite de plata impozitului pe venit.

Despre fiscalitate :

Acum , la firma Dvs : suma este nedeductibila dpdv fiscal, dar se scade din impozitul pe profit datorat , cf codului fiscal, art 21

p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă totalul acestor cheltuieli îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

1. este în limita a 3 la mie din cifra de afaceri;

2. nu depăşeşte mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

Si acum despre contabilitate:
- in baza contractului , incheiat cum spuneam , la notar , se face o dispozitie de plata pentru suma platita numerar , sau ordin de plata , daca e vorba de suma virata in cont, iar contul contabil este 6582=5311(5121) dupa caz.

si acum despre omenie : :hugall:- toata stima !
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
Multumesc frumos raspunsul Dvs.!!!!!!=D>:)
Buna!
Scuzati ca iarasi deranjez, dar trebuie sa interesez ca acum cu impozit forfetar, cum putem sponzoriza o persoana fizica (acelasi barbat, care sus am mentionat)??
Multumesc!
se face calculul impozitului pe profit , se verifica apoi limita de deducere a cheltuielii de sponsorizare si se determina impozit pe profit de plata.
Apoi, se compara acest impozit obtinut , cu cel din grila de impozit minim, din og 34, si de platit se va plati cel mai mare dintre ele .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diminuarea imp/profit imperial imperial Pentru a diminua impozitul pe profit, am incheiat un act de mecenat in valoare de 5000lei. Am inteles k valoarea se scade din impozit, am facut inregistrarile ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare danyyyyy danyyyyy buna ziua, cum se procedeaza cu sponsorizarea de catre o firma catre o firma de turism, este vreun plafon sau ca sa fie cheltuiala deductibila trebuie sa fi pe ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare persoana fizica angizah angizah Buna ziua, In calitate de persoana juridica pot achita unei persoane fizice tratamentul medical si cheltuielile de spitalizare ( nu este angajata firmei ) ? ... (vezi toată discuția)