In acest caz, recomand un contract de mecenat , pentru care am sa postez articolele din legea 32/1994 a sponsorizarii , cu citeva mici comentarii :
(3)Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoană fizică sau juridică, numită mecena, transferă, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă, dreptul său de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoană fizică, ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată.
4)Actul de mecenat se încheie în forma autentică în care se vor specifica obiectul, durata şi valoarea acestuia.
(5)În cazul sponsorizării sau mecenatului constând în bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic încheiat, la valoarea lor reală din momentul predării către beneficiar.
(2)Poate fi beneficiar al mecenatului orice persoană fizică cu domiciliul în România, fără obligativitatea de a fi recunoscută de către o persoană juridică fără scop lucrativ sau de către o instituţie publică, care necesită un sprijin în domeniile prevăzute la art. 1 alin. (3).
De retinut ca nu puteti incheia acest contract de mcenat daca sinteti ruda sau afini de gradul 4 cu persoana
Contractul se incheie la notar ..
Persoana este scutita de impozit pe venit :
(1)Sumele primite din sponsorizare sau mecenat sunt scutite de plata impozitului pe venit.
Despre fiscalitate :
Acum , la firma Dvs : suma este nedeductibila dpdv fiscal, dar se scade din impozitul pe profit datorat , cf codului fiscal, art 21
p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă totalul acestor cheltuieli îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
1. este în limita a 3 la mie din cifra de afaceri;
2. nu depăşeşte mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
Si acum despre contabilitate:
- in baza contractului , incheiat cum spuneam , la notar , se face o dispozitie de plata pentru suma platita numerar , sau ordin de plata , daca e vorba de suma virata in cont, iar contul contabil este 6582=5311(5121) dupa caz.
si acum despre omenie : :hugall:- toata stima !
Buna!
Scuzati ca iarasi deranjez, dar trebuie sa interesez ca acum cu impozit forfetar, cum putem sponzoriza o persoana fizica (acelasi barbat, care sus am mentionat)??
Multumesc!
se face calculul impozitului pe profit , se verifica apoi limita de deducere a cheltuielii de sponsorizare si se determina impozit pe profit de plata.
Apoi, se compara acest impozit obtinut , cu cel din grila de impozit minim, din og 34, si de platit se va plati cel mai mare dintre ele .