avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... sulta partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

sulta partaj

Buna ziua... am nevoie de ajutor...
Divortul este definitiv, partajul de asemenea (apel si recurs, hotarare irevocabila)...
Trebuie sa dau fostei sotii o suma foarte importanta... pe care nu o am.
Locuiesc cu mama mea intr-o casa, casa este jumatate proprietatea mamei, cealalta jumatate este proprietatea mea obtinuta prin mostenire dupa tatal meu.

Intrebare 1: fosta sotie poate sa obtina scoaterea la licitatie (executare silita) a casei pentru obtinerea sumei pe care i-o datorez? Poate obtine scoaterea la licitatie a casei in intregime sau numai jumatatea care-mi apartine? Mentionez ca imobilul in chestiune nu este usor divizibil.

Intrebare 2: daca recursul la apelul pentru partaj a fost respins (hotarare irevocabila) mai exista alta cale de atacare a hotararii de partaj?

Multumesc
contestatia in anulare, revizuirea.. astea sunt caile de atac pe care se mai poate merge in prezent..fosta sotie poate sa urmareasca doar partea de imobil ce vi se cuvine dvs.. dar cum aveti sulta sai dati? presupun ca ati avut la comun un bun imobil.. pe ala il va urmari si il va scoate la licitatie
sulta a fost stabilita in urma faptului ca am construit impreuna cu fosta sotie doua camere lipite de casa parinteasca... nu intru in amanunte cum a fost procesul de partaj (ce acte s-au prezentat si ce martori)

unde se face contestatia in anulare sau revizuirea... mentionez ca procesul de partaj a fost finalizat in orasul unde locuiesc, am facut apel la tribunalul municipal, care a fost respins (motiv - nedocumentat suficient)... am facut recurs la apel la curtea de apel municipala, recurs care a fost respins pe acelas motiv ca apelul nu a fost suficient de documentat (la recurs avocatul a cerut rejudecarea procesului)
recursul (hotarare irevocabila - are importanta?) a fost pronuntat acum doua zile... ce pot sa mai fac?
multumesc mult pentru sfaturi
eu nu vreau decat rejudecarea partajului pentru ca partea sotiei a fost considerabil exagerata
Nu exista cale de atac ordinara a deciziei pronuntate in recurs.
Caile extraordinare, contestatia in anulare si revizuirea, pot fi introduse numai in cazurile expres si limitativ prevazute de C.pr.civ., respectiv:
Art. 317. - (1) Hotărârile irevocabile pot fi atacate cu contestaţie în anulare, pentru motivele arătate mai jos, numai dacă aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:
1. când procedura de chemare a părţii, pentru ziua când s-a judecat pricina, nu a fost îndeplinită potrivit cu cerinţele legii;
2. când hotărârea a fost dată de judecători cu încălcarea dispoziţiilor de ordine publică privitoare la competenţă.
(2) Cu toate acestea, contestaţia poate fi primită pentru motivele mai sus-arătate, în cazul când aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanţa le-a respins pentru că aveau nevoie de verificări de fapt sau dacă recursul a fost respins fără ca el să fi fost judecat în fond.
Art. 318. - (1) Hotărârile instanţelor de recurs mai pot fi atacate cu contestaţie când dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale sau când instanţa, respingând recursul sau admiţându-l numai în parte, a omis din greşeală să cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.
..................
Art. 322. - Revizuirea unei hotărâri rămase definitivă în instanţa de apel sau prin neapelare, precum şi a unei hotărâri dată de o instanţă de recurs atunci când evocă fondul, se poate cere în următoarele cazuri:
1. dacă dispozitivul hotărârii cuprinde dispoziţii potrivnice ce nu se pot aduce la îndeplinire;
2. dacă s-a pronunţat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronunţat asupra unui lucru cerut, ori s-a dat mai mult decât s-a cerut;
3. dacă obiectul pricinii nu se află în fiinţă;
4. dacă un judecător, martor sau expert, care a luat parte la judecată, a fost condamnat definitiv pentru o infracţiune privitoare la pricină sau dacă hotărârea s-a dat în temeiul unui înscris declarat fals în cursul sau în urma judecăţii ori dacă un magistrat a fost sancţionat disciplinar pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă în acea cauză;
5. dacă, după darea hotărârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, reţinute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţilor, ori dacă s-a desfiinţat sau s-a modificat hotărârea unei instanţe pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere;
6. dacă statul ori alte persoane juridice de drept public sau de utilitate publică, dispăruţii, incapabilii sau cei puşi sub curatelă nu au fost apăraţi de loc sau au fost apăraţi cu viclenie de cei însărcinaţi să-i apere;
7. dacă există hotărâri definitive potrivnice date de instanţe de acelaşi grad sau de grade deosebite, în una sau aceeaşi pricină, între aceleaşi persoane, având aceeaşi calitate.
Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul când hotărârile potrivnice sunt date de instanţe de recurs. În cazul când una dintre instanţe este Curtea Supremă de justiţie, cererea de revizuire se va judeca de această instanţă;
8. dacă partea a fost împiedicată să se înfăţişeze la judecată şi să înştiinţeze instanţa despre aceasta, dintr-o împrejurare mai presus de voinţa sa.
9. dacă Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale datorată unei hotărâri judecătoreşti, iar consecinţele grave ale acestei încălcări continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.

In cazul dv., insa, motivul ca sulta stabilita este prea mare nu se incadreaza in niciunul din cazurile prevazute de lege pentru introducerea unei cai extraordinare de atac.
Executarea silita pentru plata sultei se poate face numai pe bunurile si veniturile dv., nu ale mamei sau altor rude. Daca singurul bun ce poate fi valorificat pe calea executarii silite este imobilul in care aveti calitatea de coproprietar, se va efectua o iesire din indiviziune pentru stabilirea cotei dv. si apoi executarea silita a acestei cote ca va revine in urma acestei operatiuni. ;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Mai 2010
Corina Capotã, Avocat
Daca ceea ce aveti dvs in proprietate reprezinta o mostenire, chiar daca a fost dobandita in timpul casatoriei, nu devin bunuri comune, decat daca dispunatorul,respectiv tatal in cazul dvs, nu a prevazut altfel.Daca bunurile dobândite prin mostenire ar deveni comune s-ar încalca devolutiunea succesorala stabilita de lege.
Colega Andreea, user-ul spunea faptul ca, in urma partajului bunurilor comune cu fosta sotie, a fost obligat la plata unei sulte a carei valoare o considera excesiva. Acesta a mai mentionat ca mai are si un imobil in care are calitatea de coproprietar cu mama sa, drept de proprietate dobandit prin mostenire. Nu despre acest drept de proprietate se vorbeste a fi supus partajului, ci despre posibilitatea platii sultei fara a implica imobilul care i-a fost atribuit in urma partajului bunurilor comune cu fosta sotie...
Astfel, daca user-ul nu are alte bunuri ce pot fi valorificate pentru plata sultei, nu poate lua un credit pentru acoperirea sultei, va fi obligat a vinde imobilul care i-a fost atribuit sau acesta poate fi scos la licitatie in cadrul executarii silite initiate de fosta sotie daca user-ul nu va achita sulta in termenul stabilit de instanta prin hotarare. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs curtea de apel Stanciu73 Stanciu73 am depus recurs in calitate de parat la Curtea de Apel,dar curtea a respins recursul ca fiind nefondat.ce mai pot face in continuare in apararea mea? (vezi toată discuția)
In ce termen pot contesta decizia pronuntata in recurs? vasilika29 vasilika29 Am depus o cerere pt recurs si de la prima infatisare mi s-a refuzat recursul. as dori sa stiu ce termen am de la incheierea recursului data in 5 aprilie ... (vezi toată discuția)
Hotararile pronuntate in recurs se pot ataca si se comunica la domiciliu? Pasare1 Pasare1 Nefondat Solutie: Respinge, ca nefondat recursul formulat de catre reclamant impotriva judecatoriei. Respinge ca nefondata cererea intimatului privind ... (vezi toată discuția)