avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Va ofer urmatoarea speta:
Se dau doi soti si trei copii: doi copii ai sotului dintr-o casatorie anterioara si unul cu sotia actuala. Sotul decedeaza, mostenesc sotia si cei trei copii. Se partajeaza in instanta imobilul in cauza (un apartament), se atribuie sotiei (respectiv mamei), cu obligatia acesteia de a achita sulta catre copii. Se achita sultele si se vinde imobilul.
Ulterior, cu banii ramasi de pe urma vanzarii imobilului (in conditiile in care o parte din acestia s-au dat ca sulta catre cei doi copii copii din casatoria anterioara a defunctului, iar sulta datorata catre copilul comun s-au folosit impreuna cu acea diferenta ramasa de la vanzare), se achizitioneaza un alt apartament, dar nu pe numele sotiei, ci pe numele copilului comun, pentru a evita un viitor partaj intre cei trei copii, dupa decesul acesteia. Problema ca acel copil la acea vreme era casatorit.
Acum, copilul respectiv divorteaza.
Ce poate invoca acesta in instanta, ca motivare a cererii de partaj cu fosta sotie, pentru ca acel apartament sa-i fie atribuit lui, fara plata unei eventuale sulte catre fosta sotie, tinandu-se cont ca banii cu care s-a achizitionat respectivul imobil proveneau din vanzarea celuilalt apartament (care facuse la acea vreme obiectul partajului succesoral) la care s-a adaugat sulta pe care mama i-a dat-o?
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 08:58, 5 Mai 2010
sa dovedeasca provenienta banilor pt cumpararea apartamentui,atat cu acte daca are cat si cu martori.
Dovada...Sa faca dovada !;)
Daca e asa cum spuneti, chiar daca sotia fiului are pretentii sub aspectul ca bunul a fost dobandit in timpul casatoriei, mama poate sa faca cerere de interventie pentru intrare in proces, ca intervenienta, in favoarea fiului sau, urmand a dovedi provenienta apartamentului, cu actele detinute in urma partajului , pe care le va depune la dosar , in copie. De asemenea mai poate propune martori. Totul va fi bine, daca poate in cele din urma , sa.si probeze sustinerile.
Ultima modificare: Vineri, 30 Aprilie 2010
ContSters122901, utilizator
Multumesc pt. raspunsuri.
O saptamana buna in continuare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare partaj . luptator luptator Situatia este in felul urmator ; sotia a plecat de acasa la mama ei sub pretextul ca are nevoie de ajutor in cresterea copilului....au trecut 2 ani timp in ... (vezi toată discuția)
Un raspuns privind partajul dodorel62 dodorel62 Eu am fost casatorit si in urma casatoriei a rezultat un baiat care acum are 19 ani,iar el sta in prezent cu fosta sotie la apartamentul pe care ea il avea ... (vezi toată discuția)
Lamuriri partaj goguta10 goguta10 Buna ziua, impreuna cu sotul meu am achizitionat un apartament la care mai avem si acum credit la banca.In urma divortului de el am ramas cu copilul in acel ... (vezi toată discuția)