avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Inainte nu exista INM-UL care era procedura de a ...
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Inainte nu exista INM-UL care era procedura de a ajunge magistrat?

care era procedura de a ajunge procuror/judecator in conditiile in care inm s-a infiinta ulterior...:D
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:36, 2 Mai 2010
Se dadea examen direct pe post.
Si mai exista o posibilitate, care exista si in prezent, prin decret prezidential se numesc magistrati din randul avocatilor cu vechime de peste 10 ani.
mosule, nu mai exista de vreo 2 ani posibilitatea spusa de tine. oricum, era o discriminare si o bataie de joc aceasta modalitate, astia sunt cei mai slabi magistrati din sistemul actual.
si vorbesc in cunostinta de cauza, te asigur.
acum poti dupa 5...in fine...nu asta conteaza...vrei sa spui ca magistratii absolventi ai inm-ului sunt bine pregatiti ....am inteles....:)))) pai pe la judecatorii cam avocatii le tin seminarii judecatorilor din cate am observat :))))
prosecuter_badboy a scris:

care era procedura de a ajunge procuror/judecator in conditiile in care inm s-a infiinta ulterior...:D


Pana la adoptarea Legii nr.92/1992 era in vigoare legea nr.58/1968 pentru organizarea judecatorească care in art.44 si 45 prevedea urmatoarele:
ART. 44 Poate fi judecator persoana care:
a) este cetatean roman si are capacitate de exercitiu;
b) este doctor sau licentiat in drept;
c) nu a fost condamnat penal si se bucura de o reputatie nestirbita.
La instantele din unitatile administrativ-teritoriale locuite si de populatie de alta nationalitate decit cea romana vor functiona si judecatori care cunosc si limba acelei populatii.


ART. 45 Pentru a putea fi ales judecator la judecatorie candidatul va trebui sa indeplineasca conditiile prevazute de art. 44 si sa fi fost declarat reusit la examenul de capacitate prevazut de lege sau sa aiba o vechime in munca juridica de cel putin 5 ani ca lucrator in specialitate in Ministerul Justitiei, procuror, consultant la Tribunalul Suprem, juristconsult, avocat, notar de stat, arbitru de stat sau consultant arbitral, membru al personalului didactic din invatamintul juridic superior, redactor la o revista juridica sau la o editura cu specific juridic, lucrator de specialitate juridica la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Republicii Socialiste Romania, Institutul de Criminalistica, laboratoarele de expertiza criminalistica sau in unele directii, sectii sau birouri cu atributii speciale de legislatie sau studii juridice.
Procurorii care au promovat examenul de capacitate in aceasta calitate pot fi alesi judecatori fara a mai fi obligati de a promova examenul de capacitate ca judecator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Academia de politie si facultatea de drept Imanent Imanent - Este posibil sa faci Academia de Politie paralel cu Dreptul (la zi, nu la distanta)? - Daca termin Academiei de Politie, specializarea drept, pot ... (vezi toată discuția)
Cum devin procuror criminalist? bogdanbodea bogdanbodea Buna seara,am 15 ani si as dori sa ma ajutati! Ce pasi si ce trebuie sa fac pe viitor sa devin procuror criminalist?De la cati ani pot sa merg sa vad ... (vezi toată discuția)
Admitere Anamaria_Larisa Anamaria_Larisa Vreau sa mi se explice si mie care este diferenta intre \"admitere in magistratura\" si \"admitere la Institutul National de Magistratura\" (vezi toată discuția)