Cererea de ordonanta presedintiala se introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului. Titularul cererii de ordonanta presedintiala este minorul, indiferent de varsta. Cererea poate fi introdusa de reprezentantul sau legal, de procuror, de autoritatea tutelara sau de o institutie de ocrotire.
Parintii au obligatia de crestere, ingrijire, dezvoltare a copilului iar indeplinirea acestor obligatii presupune o supraveghere continua a copilului.
In situatia in care parintii nu isi indeplinesc aceste obligatii ori prin comportamentul lor pun in pericol dezvoltarea fizica si intelectuala a copilului minor se pot lua masuri de incredintare spre crestere si educare a copilului catre unul din parinti, unei alte familii sau persoane sau catre o institutie de ocrotire.
Pentru luarea acestei masuri pe calea ordonantei presedintiale sunt necesare indeplinirea conditiilor oricarei actiuni in justitie.
In plus, trebuiesc indeplinite si o serie de conditii specifice si anume:
- urgenta, adica pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarzire sau prevenirea unei pagube iminenta si care nu ns-ar mai putea repara
- nerezolvarea fondului cauzei;
- limitarea in timp a masurilor luate.
Trebuie sa mai stiti ca ordonantele presedintiale nu au putere de lucru judecat fata de procesul de fond.
Asadar, cererea de ordonanta presedintiala se redacteaza intocmai ca si o cerere obisnuita cu respectarea art.112 si urmatoarele din C. pr. civila.
La acesta cerere se anexeaza copii certificate dupa certificatul de nastere al copiilor si dupa certificatul de casatorie (acolo unde este cazul)
Legea nu arată ce elemente trebuie să cuprindă cererea de sesizare a instanţei de judecată. Rezultă că, în această situaţie, se vor aplica regulile de drept comun, adică dispoziţiile cuprinse în art. 82 – 83 şi art. 112 c.proc.civ..
Dat fiind caracterul sumar al procedurii, cererea de ordonanţă preşedinţială va trebui să cuprindă:
- numele şi domiciliul părţilor;
- măsurile solicitate a se ordona;
- justificarea urgenţei acestor măsuri;
- probele invocate;
- semnătura.
am depus actele, dar mai am o intrebare:
-ce se intampla, daca mama copilului, nu vine in instanta la judecarea ordonantei?
va multumesc pt.raspunsuri.
Alte discuții în legătură
Ordonanta presedintiala
abby
Este competenta instanta de judecata sa se pronunte asupra unei cereri dee ordonata presedintiala cand sotii sunt despartiti in fapt, nu s-a initiat actiunea ... (vezi toată discuția)