avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ordonanta presedintiala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ordonanta presedintiala

Este competenta instanta de judecata sa se pronunte asupra unei cereri dee ordonata presedintiala cand sotii sunt despartiti in fapt, nu s-a initiat actiunea de divort , si tatal cere prin ordonanta stabilirea masurii cu privire la exercitarea dreptului parintelui de a avea legaturi personale cu minorul ?
sau se respinge actiunea pe motiv ca , competenta ar apartine autoritatii tutelare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:13, 11 Septembrie 2008
Ordonatanta prezidentiala se impune cand este vorba despre o situatie vremelnica , temporara si se judeca de urgentza si cu precadere .Competentza revine in toate cazurile instantei de judecata , nicidecum autoritatii tutelare.
Intr-o asemenea situatie s-ar putea dispune ordonatza prezidentiala .Sigur ca aceasta cerintza a dvs ar putea constitui capat accesoriu al unei cereri de divort!
admisibila actiunea de ord
abby a scris:

Este competenta instanta de judecata sa se pronunte asupra unei cereri dee ordonata presedintiala cand sotii sunt despartiti in fapt, nu s-a initiat actiunea de divort , si tatal cere prin ordonanta stabilirea masurii cu privire la exercitarea dreptului parintelui de a avea legaturi personale cu minorul ?
sau se respinge actiunea pe motiv ca , competenta ar apartine autoritatii tutelare?


Ordonanta presidentiala este o procedura speciala in temeiul careia, instanta de judecata poate dispune masuri vremelnice, in cazuri urgente, pentru:
- pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere;
- prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara;
- inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Cererea de ordonanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului.
Prin urmare, instanta de judecata este competenta sa solutioneze o astfel de cerere.
;) Competenta apartine in mod evident numai instantei de judecata. Cu privire admitere sau respingerea ei depinde de cum este formulata si sustinuta, insa in cele mai multe cazuri va fi respinsa recomandandu-se judecarea pe calea unei actiuni comune !:((

Avocat Anghelus Ion Gabriel
Am o culegere de spete , in care instanta se pronunta astfel:
:"'fata de imprejurarea ca nu s-a formulat o cerere de divort , orice masuri cu privire la legaturile parintilor cu copii nascuti din casatorie sunt de competenta autoritatii tutelare
Pe cale de consecinta, nefiind competenta sa solutioneze pe fond cererea, instanta nu este competenta sa se pronunte nici pe cale de ordonanta presedintiala
Instanta de judecata, constatand necompetenta generala a instantelor de judecata, va respinge cererea ca inadmisibila""
AM INTELES , SI VA ROG SA MA CONTRAZICETI DACA GRESESC CA ....
DACA NU EXISTA O JUDECATA PE FOND , NICI NU SE POATE INTRODUCE O ASTFEL DE CERERE PE CALE DE ORDONANTA PRESEDINTIALA

DECI , 1) FIE SE INTRODUCE O ACTIUNE DE DREPT COMUN (EX;STABILIREA DOMICILIULUI MINORULUI CAND PARINTII SUNT DESPARTITI IN FAPT SI LEGATURILE CU ACESTA....) CAND NU EXISTA UN PROCES DE DIVORT IN DESFASURARE SAU
2) FIE SE INTRODUCE ACTIUNEA DE DIVORT SI CAPAT ACCESORIU DE CERERE (LEGATURA CU MINORUL)

SI DOAR IN ACESTE DOUA VARIANTE S-AR PUTEA OBTINE PE CALE DE ORDONANTA (LEGATURA CU MINORUL)

Alte discuții în legătură

Despre ordonanta presidentiala corigherghe corigherghe Se poate \"incepe\" o ordonanta presidentiala pentru stabilirea domiciliului unui minor, in cazul in care exista riscul de a fi luat de celalalt parinte? (vezi toată discuția)
Unde pot depune cererea de ordonanta... Cezar66 Cezar66 Pot depune cererea de ordonanta prezidentiala la alta instanta (adica nu la cea de care apartine domiciliul paratului ) ? (vezi toată discuția)
Hotarare pe calea ordonantei presedintiale nerespectata madalina34 madalina34 sunt in divort,am o fetita de 3 ani jumatate,am parasit domiciliul de 4 luni cu aceasta,locuiesc la mama mea,fetita frecventa gradinita,se acomodase bn,pana ... (vezi toată discuția)