avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ordonanta presedintiala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ordonanta presedintiala

Este competenta instanta de judecata sa se pronunte asupra unei cereri dee ordonata presedintiala cand sotii sunt despartiti in fapt, nu s-a initiat actiunea de divort , si tatal cere prin ordonanta stabilirea masurii cu privire la exercitarea dreptului parintelui de a avea legaturi personale cu minorul ?
sau se respinge actiunea pe motiv ca , competenta ar apartine autoritatii tutelare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:13, 11 Septembrie 2008
Actiunea in instata pentru ca reclamantul sa aiba legaturi personale cu minorul este o actiune principala .In consecinta nu poate fi o cerere accesorie la actiunea de divort asa cum este cerea pentru stabilirea pensiei de intretinere pentru minor .
Consider ca nu poate face obiectul unei ordonante presedentiale (nu prezidentiala sai presedintiala )cererea pentru a avea legaturi personale cu minorul pentru ca nu ete indeplinita nici una din conditiile enumerate de Elis : pastrarea dreptului care s-ar pagubi prin intarzere ; prevenirea unei pagube iminente ; inlaturarea piedicilor care s-ar ivi cu prilejul unei executari ; neprejudecarea fondului .
Oricum, competenta este a instantelor de judecata , nu a autoritatii tutelare care nici nu va fi intrebata .
Alta ar fi situatia cu stabilirea domiciliului minorului .
Ambele termene sunt frecvent utilizate: cel de ordonanta prezidentiala sau presedintiala , nu presedentiala.Din punctul meu de vedere s-ar putea dispune aceasta procedura speciala si in acest caz.
Referitor la încredinţarea minorului spre creştere şi educare unuia dintre părinţi putem întâlni următoarele situaţii:
o în caz de divorţ, potrivit art.613 ind.2 C.proc.civ., „instanţa poate lua, pe tot timpul procesului, măsuri vremelnice cu privire la încredinţarea copiilor minori……”. Aceste măsuri sunt luate pe calea ordonanţei preşedinţiale. Deci urgenţa este apreciată, în mod expres, chiar de legiuitor.
o soţii nu sunt în divorţ. În acest caz, asemenea măsuri se pot lua tot pe cale de ordonanţă preşedinţială, dar nu în temeiul art.613 ind.2 c.proc.civ. , ci în baza art.581 alin.1 C.proc.civ., text care este de aplicare generală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre ordonanta presidentiala corigherghe corigherghe Se poate \"incepe\" o ordonanta presidentiala pentru stabilirea domiciliului unui minor, in cazul in care exista riscul de a fi luat de celalalt parinte? (vezi toată discuția)
Unde pot depune cererea de ordonanta... Cezar66 Cezar66 Pot depune cererea de ordonanta prezidentiala la alta instanta (adica nu la cea de care apartine domiciliul paratului ) ? (vezi toată discuția)
Hotarare pe calea ordonantei presedintiale nerespectata madalina34 madalina34 sunt in divort,am o fetita de 3 ani jumatate,am parasit domiciliul de 4 luni cu aceasta,locuiesc la mama mea,fetita frecventa gradinita,se acomodase bn,pana ... (vezi toată discuția)