sunt in divort,am o fetita de 3 ani jumatate,am parasit domiciliul de 4 luni cu aceasta,locuiesc la mama mea,fetita frecventa gradinita,se acomodase bn,pana cand sotul meu netinand cont de ordonanta presedentiala de i-a fost respinsa si nu i-a incredintat fetita,a reusit sa ma"prosteasca"si am mers impreuna cu fetita la un spatiu de joaca,cand am iesit de acolo,s-a suit cu ea intr-o masina si dus a fost.incerc sa vb cu fetita si nu vrea sa ma auda,s-a creat o ruptura intre mn si ea(de la nastere eu ocupandu-ma de ea),ce pot face sa-mi ia copilul???
Depinde in ce faza procesuala va aflati cu divortul.
Daca aveti o hotarare de divort definitiva aveti la indemana posibilitatile de mai jos.
Aveti posibilitatea sa puneti in executare hotararea prin care minora va fost incredintata spre crestere si educare, sens in care trebuie sa va adresati unui executor judecatoresc si /sau sa formulati plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev. de art.307 al. 1 c.pen.-nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului.
Art. 307
Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului
Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
................................................
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Plangerea se depune la parchetul caruia i-ar reveni competenta sa judece competenta sa judece cauza in fond sau direct la politie.
fetita nu mi-a fost incredintata mie,deoarece nu sa terminat divortul,el a incercat prin ordonanta sa o ia la vechiul domiciliu comun,dar i-a fost respinsa.deocamdata avem amandoi aceleasi drepturi si nu il pot acuza de nimic???vreau sa pot lua legatura cu fetita,sa vina si la mine,unde a stat 4 luni,ce pot face imediat?
Introduceti dvs. o ordonanta presedintiala la judecatorie. A tatalui a fost respinsa intrucat este mai greu sa i se incredinteze un minor pe aceasta cale (depinde ce motive se invoca). In cazul dvs., avand in vedere ce s-a intamplat, este mai simplu. Ordonanta presedintiala are efecte executorii, chiar daca vremelnice. Este o procedură specială în temeiul căreia instanţa de judecată poate dispune măsuri vremelnice, în cazuri urgente, pentru:
• păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere;
• prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara;
• înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.
De regulă, măsurile dispuse pe calea ordonanţei preşedinţiale sunt limitate în timp, până la soluţionarea pe fond a cauzei, dar există posibilitatea ca acestea să rămână definitive şi irevocabile, dacă părţile nu mai urmează calea dreptului comun.
În timpul în timpul procesului de divorţ instanţa poate dispune măsuri vremelnice cu privire la încredinţarea copiilor minori, la obligaţia de întreţinere, la alocaţia pentru copii şi la folosirea locuinţei. Numai prin hotărârea irevocabilă de divorţ instanţa stabileşte, însă în mod definitiv asupra unor asemenea cereri, măsurile dispuse în cadrul cererilor formulate pe calea ordonanţei preşedinţiale putând fi diferite. O dată cu rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii de divorţ, hotărârile pronunţate în procedura specială a ordonanţei preşedinţiale îşi încetează efectele. Aceasta se depune la instanţa competentă să se pronunţe asupra fondului dreptului. Judecarea cererii se face de către un singur judecător, de regulă, cu citarea părţilor, însă legea permite ca aceasta să se facă şi fără citarea lor. Judecata se face de urgenţă şi cu precădere. Pronunţarea asupra cauzei se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar redactarea motivelor ordonanţei se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare.