Intentionez sa-mi deschid un mic magazinas. Nu am inca firma si nu stiu ce tip de persoana juridica sa aleg. Am inteles ca cele mai uzitate sunt PFA, Asoc. Familiala si SRL. Care ar fi avantajele/dezavantajele pt fiecare din ele?
Multumesc
Daca doriti sa va deschideti un magazin mixt in care sa vindeti produse alimentare si nealimentare puteti opta pentru persoana fizica autorizata(PFA). O constituiti singur si tineti contabilitatea in partida simpla(declarati la organul fiscal cam cat estimati ca veti avea cifra de afaceri si vi se lua doar impozitul de 16% anul urmator sau platiti anticipat).Primiti informatii exacte in legatura cu aceasta la finante. Daca doriti o intreprindere individuala(II) este exact la fel cu posibilitatea de a angaja o persoana sa faca altceva fata de ceea ce veti face dvs. Intreprindere familiala(IF) la fel dar va asoaciati cu cineva din familie. Ca societate comerciala puteti sa aveti mult mai multe obiecte de activitate, sa desfasurati mai multe activitati in acelasi timp, sa angajati , sa deschideti puncte de lucru.Din toate acestea rezulta ca si contabilitatea va fi mai complicata , cu mai multe hartii dar si cu impozitul forfetar.
Se aude ca guvernantii vor sa modifice impozitul pe profit de la 16 % la 25 %. Poate nu o vor face pentru ca toate persoanele juridice vor avea de suferit.
Chiar acum citeam pe avocatnet.ro: " FMI a cerut Guvernului majorarea cotei unice la 20% si a TVA-ului la 24% ".
Cu toate acestea, sa speram ca macar ai nostri se gandesc si la noi, ca altii oricum nu fac.