avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Necorespundere profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Necorespundere profesionala

Buna,


In cazul in care contractul de munca se incheie datorita motivului "necorespundere profesionala", cum este impactata pesoana respectiva pe viitor (angajat cu vechime, cca 3 ani)? Ce consecinte are acest motiv si faptul ca pe cartea de munca este precizat acest lucru?


Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 17:12, 2 Mai 2010
Este posibil ca viitori angajatori care vor cunoaste delatiile despre art 61 lit. d , Codul Muncii sa va intrebe de ce nu ati corespuns profesional, este destul de neplacut cred. Probabil se vor gandi de 2 ori inainte de a va angaja,
Necorespunderea profesională, la care se referă art. 61 lit. d) din Codul muncii, presupune fie necunoaşterea, fie cunoaşterea neîndestulătoare a normelor unei meserii, profesii sau activităţi. Concedierea salariatului pentru necorespundere profesională nu implică culpa acestuia.

Prin urmare, este posibil sa nu-l angajaeze pe o functie asemanatoare cu cea pentru care nu a corespuns profesional.
Ultima modificare: Duminică, 2 Mai 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
pe de alta parte, daca nu ati corespuns profesional unui post, nu insemana ca in gneral nu corespundeti niciunui post.
Posturile din companii difeite, chiar daca au aceeasi denumire, difera inrte ele ca si cerinte, in functie de companie si deorganizarea ei.

Va rtebui sa va pregaiti sa prezentati situatia de la acel post catre un alt angajator. In functie de conditiile care au determinat aceasta concediere, puteti obtine totusi o recomadare de la acel loc de munca, in care angajatorul sa poata da amanunte depsre natura postului s cerintele profesionale pentru acel post , ca si elemnetele concrete care l-au detreminat sa cncluzioneze ca pregatirea dvs nu corespundeacerintelor postului.

Din punctul meu de vedere, o concediere pe baza necorespunderii profesionale este destul de dificl de documnetat astfel incat sa nu fie pasibila de contestare in intsnta, dar acest lucru dvs puteti sa il apreciati cel mai bine, si sfatul meu, dacaimi dati voie, este sa alegeti nu 'razbunarea' ci calea care credeti ca va ajutain vreun fel mai departe.
Si in cazul in care anumite lucruri nu depind in totalitate de angajat, ci si de angajator (de exemplu: au fost aduse anumite modificari in fisa postului, in ceea ce priveste atributiile).
Practic, respectivului angajat nu i se acorda "prezumtia de nevinovatie" :) mai ales ca nu este vorba de o functie care sa fie in concordanta cu studiile pe care le are. Pur si simplu se pleaca de la premisa ca dupa o perioada de timp, destul de mare, nu mai corespunde profesional ptr acel job si ca nu ar mai avea posibilitatea de a avea si o alta slujba (ca nu ar face fata).
Mai nou, necorespunderea profesionala este invocata sa nu concedieze pur si simplu prin reorganizare si sa la plateasca compensatii...pe urma, ma intreb, cum un angajat a corespuns la momentul selectiei si semnarii cim , si , dupa un timp, nu mai corespunde:stunned:

Alte discuții în legătură

Inapt psihic sau necorespunzator profesional? Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la concedierea unui angajat in ceea ce priveste modalitatea de concediere si anume: un angajat - personal contractual ... (vezi toată discuția)
Necorespundere profesionala ellyza1 ellyza1 Buna ziua, Intrebarea mea este: poate un angajator da concedieze dupa doi ani , un angajat pentru necorespundere profesionala? Dar dupa 6 ani? ... (vezi toată discuția)
Continuarea indru indru Pentru a vedea mica mea problema care o am momentan cu locul de munca veti vedea mai jos un post cu subiectul ``o mana de ajutor`` ...ei bine azi dimineatza am ... (vezi toată discuția)