avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... inapt psihic sau necorespunzator profesional?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

inapt psihic sau necorespunzator profesional?

Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la concedierea unui angajat in ceea ce priveste modalitatea de concediere si anume: un angajat - personal contractual care ocupa un post ce presupune exercitarea functiei cu arma si care in urma avizului psihologic este "apt psihologic limitat - fara permis arma" va fi concediat cf. art 61 Codul Muncii lit. c", ca inapt psihic sau conform lit. "d" ca si necorespunzator profesional?
In speranta unui raspuns, va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 15:16, 22 August 2009
Avizul psihologic este cred urmat de un aviz medical al medicului de medicina muncii care va fi probabil inapt medical.
In baza acestuia se face concediere pentru inaptitudine medicala pentru postul respectiv.
Cel mai bine este sa il concediati cu litera d ,pentru ca daca a fost declarat apt pshic limitat ,nu stiu cum este.Putea fi declarat inapt din punct de vedere psihologoc, acesta boala este toata viata si nu doar de moment, dar ar fi bine sa vereficati daca medicul lui de familie il are in evidenta cu boli psihice.Daca il angajati riscurile la care va expuneti sunt foarte mari.
Da, de fapt nu e chiar simplu de decis la care situatie se incadreaza, pentru ca poate fi considerat ca necorespunzator profesional din motive medicale.
Eu inclin totusi pentru necorspundere medicala, in special pentru faptul ca avizulk psihologic sta la baza emiterii avizului medica,

Procedura de necorespundere profesionala cre ca s-ar referi la alte aspecte totusi, chiar si in aceasat situatie:

Art. 77. - (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesională, cu respectarea procedurii de evaluare prealabilă, stabilită prin prezentul contract colectiv de muncă.
(2) Evaluarea salariatului pentru necorespundere profesională se face de către o comisie numită de către angajator. Din comisie va face parte şi un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al cărui membru este salariatul în cauză.
(3) Comisia va convoca salariatul şi îi va comunica acestuia în scris, cu cel puţin 15 zile înainte:
a) data, ora exactă şi locul întrunirii comisiei;
b) modalitatea în care se va desfăşura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activităţile prevăzute în fişa postului salariatului în cauză.
(5) În cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai în măsura în care salariatul în cauză a făcut obiectul formării profesionale în respectiva materie.

(6) Necorespunderea profesională poate fi susţinută de comisie prin dovezi de îndeplinire necorespunzătoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisă, orală, practică şi alte probe.
(7) În cazul în care salariatul îşi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul îi va asigura, în limitele disponibile, un alt loc de muncă. În situaţia în care nu dispune de astfel de posibilităţi, angajatorul va apela la autoritatea publică locală pentru ocuparea forţei de muncă, în vederea soluţionării.
(8) În cazul în care, în urma examinării, salariatul este considerat necorespunzător profesional de către comisie, acesta are dreptul de a contesta hotărârea comisiei în termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Dacă salariatul nu a formulat contestaţia în termenul prevăzut la alin. (8) sau dacă după formularea contestaţiei şi reexaminarea hotărârii comisiei, aceasta este menţinută, angajatorul poate emite şi comunica decizia de desfacere a contractului individual de muncă al salariatului, pentru motive de necorespundere profesională. Decizia astfel emisă va conţine rezultatul cercetării prealabile a salariatului în cauză.
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere pe motiv de necorespundere profesionala Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua, în cazul în care concedierea pentru necorespundere profesională se referă la un angajat aflat în perioada de probă, se mai face acea evaluare ... (vezi toată discuția)
Necorespundere profesionala koko74 koko74 Lucrez in domeniul bancar. Am de realizat un plan trimestrial.in ultimele 2 trimestre nu am realizat 80% din plan si am intrat intr-o perioada de monitorizare ... (vezi toată discuția)
Concediere pentru necorespundere profesionala la locul de munca adinutza.2008 adinutza.2008 Buna ziua! Am nevoie, urgent de cateva lamuriri in ceea ce priveste urmatoarea problema. Lucrez in sistemul privat si astazi am aflat intentia angajatorului ... (vezi toată discuția)